Când pică prima dezlegare la pește în Postul Paștelui

Author: Raluca Ionita
Actualizat: 11 apr 2022, 22:04

Când e dezlegare la pește în Postul Paștelui

Sursa: unsplash.com

Postul Paștelui are doar două dezlegări la pește. Iată când va fi prima zi în care credincioșii vor putea consuma acest aliment.

Anul acesta, Paștele Ortodox cade pe 2 mai, ceea ce înseamnă că Postul Mare a început pe 15 martie. Este cel mai greu post dintre toate cele 4 de peste an. În toată această perioadă, credincioșii au dezlegare la pește în două zile.

Când e dezlegare la pește în Postul Paștelui

Postul Paștelui este cel mai lung dintre toate cele 4 posturi mari de peste an. Durează 40 de zile și credincioșii care vor să-l țină trebuie să știe că este destul de restrictiv, din punct de vedere al alimentației.

Spre deosebire de Postul Crăciunului, de exemplu, care are dezlegare la pește în fiecare week-end și de fiecare dată când e sărbătoare, Postul Paștelui nu este la fel de permisiv.

Astfel, în toată perioada Postului Mare, sunt doar două zile în care este dezlegare la pește.

Prima dată va fi joia aceasta, pe 25 martie, când Biserica Ortodoxă prăznuiește Buna Vestire.

Chiar dacă este o sărbătoare care pică în fiecare an în altă zi a săptămânii, Buna Vestire are mereu dezlegare la pește. Asta înseamnă că, indiferent dacă o să cadă miercurea sau vinerea, cei care țin Postul Paștelui au voie să consume acest aliment pe 25 martie.

Singura excepție de la această regulă este atunci când Buna Vestire cade chiar în Săptămâna Patimilor. Dacă această sărbătoare pică în primele 4 zile din Săptămâna Patimilor, va fi dezlegare doar la untdelemn și la vin.

Atunci când se sărbătorește în Vinerea sau în Sâmbăta Mare, se dezleagă doar la vin.

A doua zi cu dezlegare la pește din Postul Paștelui va fi în Duminica Floriilor, cu o săptămână înainte de Învierea Domnului.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Ce nu e bine să faci în Postul Paștelui

Dacă și dumneavoastră vă doriți să țineți Postul Mare, în totalitate sau o parte din el, trebuie să știți că restricțiile alimentare nu sunt singurele care contează. Astfel, conform preoților, este mult mai important ce scoatem pe gură, nu ce băgăm în gură.

Încercați să fiți mai buni în această perioadă, să nu vă certați cu nimeni și să nu țineți dușmănie. Dacă cineva vă greșește, iertați-l și nu vă încărcați sufletul inutil. Faceți fapte bune, de fiecare dată când puteți.

Bineînțeles că acest lucru trebuie să fie valabil pe tot parcursul anului, dar în această perioadă este mult mai indicat. De asemenea, în Postul Paștelui nu se dansează, nu se fac petreceri, nunți sau botezuri, nu se cântă, nu se consumă băuturi alcoolice și nu se fumează.

În această perioadă este bine să vă rugați zilnic și să mergeți cât mai des la slujbele din biserică.

Pe lângă faptul că nu avem voie să mâncăm de dulce, adică ouă, lapte, brânzeturi sau carne, în Postul Mare trebuie să renunțăm și la orice alte plăceri, chiar și la cele trupești.

În Săptămâna Mare, postul trebuie să fie și mai aspru. Astfel, de luni până joi, inclusiv, se mănâncă o singură dată, seara. Credincioșii pot consuma doar pâine și apă. În Vinerea Mare se ține post negru.

De la postul alimentar sunt scutiți copiii, oamenii bolnavi, femeile gravide și femeile lăuze, pentru a nu li se pune în pericol sănătatea.

În perioada Sărbătorilor Pascale, angajații de la stat au dreptul la mai multe zile libere. Astfel, anul acesta, bugetarii vor avea liber din Vinerea Mare, care cade pe 30 aprilie, și până marți, pe 4 mai.

Cine nu are cum să lipsească de la muncă, trebuie să fie plătit suplimentar, conform Codului Muncii.