Când este Sfântul Andrei în 2022. Iată în ce zi a săptămânii pică sărbătoarea. Minivacanță de 5 zile pentru o categorie de angajați

Author: Bianca Hriscu
Actualizat: 09 aug 2023, 03:30

Românii au parte de o zi liberă de Sfântul Andrei 

Sursa: PixaBay

Românii vor avea parte de o minivacanță la finalul lunii noiembrie, având în vedere că sărbătoarea Sfântului Andrei și Ziua Națională a României sunt incluse pe lista liberelor legale. Iată în ce zile pică cele două sărbători în acest an.

În fiecare an, românii sunt liberi de Sfântul Andrei, sărbătoare care pică pe data de 30 noiembrie. Cum la doar o zi distanță urmează o altă zi liberă, 1 Decembrie, Ziua Națională a României, angajații beneficiază  de o minivacanță. Iată în ce zi din săptămână pică Sfântul Andrei în 2022 și de câte zile libere se vor bucura românii.

Sfântul Andrei 2022, zi liberă pentru români. Când pică sărbătoarea în acest an?

Sfântul Andrei este sărbătorit pe data de 30 noiembrie, iar în 2022, sărbătoarea pică într-o zi de miercuri. Acest lucru înseamnă că românii se pot bucura de o minivacanță de cinci zile la finalul lunii noiembrie și începutul lunii decembrie, având în vedere că 1 Decembrie, Ziua Națională a României, pică joi, iar la doar o zi distanță sunt cele 2 zile libere de weekend.

Astfel, pentru angajații din sectorul public, Guvernul a decis ca ziua de 2 decembrie 2022 să fie zi liberă, decizia fiind luată pentru a face punte între cele două zile

libere legale și weekend. De o nouă zi liberă se vor bucura salariații din instituţiile şi autorităţile publice. Decizia a fost luată încă de la începutul anului pentru ca angajatorii și angajații să își poată organiza cât mai bine activitatea. 

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Pentru angajații de la privat, decizia de a declara și ziua de 2 decembrie 2022 zi liberă va aparține fiecărui angajator în parte.

Mai mult decât atât, în domeniile în care activitatea nu poate fi întreruptă, angajații nu vor putea beneficia de aceste zile libere, însă angajatorul este obligat să le ofere timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile sau un spor la salariul de bază de minimum 100% din  salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru. Angajatorii care nu respectă aceste reguli riscă amenzi usturătoare. 

Citește și: Vremea de Sfântul Andrei și 1 Decembrie 2022. Cum va fi vremea în minivacanța programată la finalul lunii noiembrie

Câte zile libere legale mai au românii în 2022? 

În timpul anului, românii beneficiază de 15 zile libere legale, conform Codului Muncii. Pentru anul 2022 au mai rămas doar 4 zile libere, una dintre ele în luna noiembrie, iar ultimele 3 în luna decembrie.

Mai exact, românii vor fi liberi pe 30 noiembrie, de Sfântul Andrei, pe 1 Decembrie, de Ziua Națională a României, dar și în prima și a doua zi de Crăciun, pe 25 și 26 decembrie. Dintre acestea, doar ziua de 25 decembrie pică în weekend, mai exact într-o zi de duminică.

Citește și: Mesaje, felicitări și urări originale de Sfântul Andrei. Cum să le spui celor care poartă numele de Andrei, Andreea „La mulți ani!” de ziua numelui, într-un mod deosebit

Zile libere legale 2023. Câte zile libere legale au românii anul viitor

În anul 2023, românii beneficiază de 15 zile libere legale, iar dintre acestea 3 pică în weekend. Iată când vor avea românii liber în 2023:

  • 1 ianuarie, 2 ianuarie (duminică și luni): Anul Nou 
  • 24 ianuarie (marți): Ziua Unirii Principatelor Române
  • 14 aprilie (vineri): Vinerea Mare
  • 16 -17 aprilie (duminica și luni): Paște ortodox 2023
  • 1 mai (luni): Ziua Muncii
  • 1 iunie (joi):  Ziua Copilului
  • 4 iunie (duminică): Rusalii
  • 5 iunie (luni): A doua zi de Rusalii
  • 15 august (marți): Adormirea Maicii Domnului
  • 30 noiembrie (joi): Sfântul Andrei
  • 1 decembrie (vineri): Ziua Națională a României
  • 25 decembrie, 26 decembrie (luni și marți) — Crăciunul

Citește și: De ce este bine să citești Acatistul Sfântului Andrei, pe 30 noiembrie 2022