Când poate fi suspendată înmatricularea auto? În cât timp ești obligat să înmatriculezi autovehiculul pe numele tău

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 11 oct 2023, 00:55

În cât timp ești obligat să înmatriculezi autovehiculul pe numele tău

Sursa: https://www.pexels.com/

În anumite situații, potrivit Codului Rutier actual, înmatricularea auto poate fi suspendată.

Potrivit Codului Rutier actual, înmatricularea auto poate fi suspendată în anumite condiții.

În ce condiții poate fi suspendată înmatricularea auto

Sunt anumite situații, respectiv atunci când, la cumpărarea unei mașini, noul proprietar nu o trece pe numele lui în termenul legal sau când mașinii îi expiră inspecția tehnică periodică (ITP), astfel că, potrivit Codului rutier actual, înmatricularea acesteia se suspendă. Cei care sunt interesați să afle situația înmatriculării unei mașini o pot face foarte ușor online, fără să fie nevoiți să meargă la autorități.

Citește și: Cum poți să verifici valabilitatea rovinietei și poliței RCA. Ce riști dacă circuli fără acestea

Potrivit Codului Rutier, suspendarea înmatriculării reprezintă operațiunea administrativă care constă în interzicerea temporară a dreptului de a pune în circulație și a utiliza un vehicul pe drumurile publice. Această măsură poate fi luată atunci când în urma achiziționării unei mașini, noul proprietar nu anunță autoritățile despre tranzacție și în cazul expirării ITP-ului.

Astfel, în situația în care noul proprietar nu solicită transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în termenul legal, înmatricularea vehiculului se suspendă de drept până la data transcrierii transmiterii dreptului de proprietate.

În cât timp sunteți obligați să înmatriculați mașina după achiziționare

Termenul legal stabilit de Codul rutier este de maxim 90 de zile de la data cumpărării vehiculului.

Suspendarea de drept a înmatriculării vehiculului mai poate fi cauzată și de data expirării sau, după caz, a anulării ITP-ului și încetează la data la care vehiculul trece din nou de ITP.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În ambele cazuri, autoritatea competentă de înmatriculare, respectiv Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), înregistrează suspendarea înmatriculării în Registrul național de evidență a permiselor de conducere și a vehiculelor înmatriculate.

Datele referitoare la suspendare se șterg după cinci ani de la data încetării acesteia.  

Situația înmatriculării poate fi verificată cu ajutorul aplicației DRPCIV

Cei care doresc să afle date despre situația înmatriculării autovehiculului personal pot face această verificare din fața calculatorului sau telefonului și în mod gratuit, prin intermediul unei aplicații informatice gestionate de DRPCIV.

Citește și: Care este cea mai scumpă mașină care a fost înmatriculată în România în 2022? Topul mașinilor de lux preferate de românii cu bani

Potrivit Codului Rutier, conducerea unui vehicul a cărui înmatriculare este suspendată poate fi sancționată cu amendă din clasa a IV-a de sancțiuni (de la nouă la 20 de puncte-amendă), mai exact cu o sumă cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei.

Câte mașini au fost înmatriculate în 2022

Potrivit unor date recente ale DRPCIV, “începând cu data de 20 mai 2018, când în legislația națională a fost introdusă noțiunea de «suspendare a înmatriculării», până la data de 28.12.2022, înmatricularea

vehiculelor a fost suspendată în mod automat în 9.500.277 de cazuri (atât ca urmare a expirării inspecției tehnice periodice, cât și ca urmare a neîndeplinirii obligației de a solicita transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în termen de 90 de zile de la dobândire)”.

Conform DRPCIV, în anul 2022 au fost eliberate 1.069.457 permise de conducere și 1.466.982 certificate de înmatriculare.

De asemenea, specialiștii au efectuat 179.686 operațiuni de înmatriculare a vehiculelor noi și 396.155 de operațiuni de înmatriculare a vehiculelor uzate și au emis plăcuțe cu numărul de înmatriculare având litere și cifre de culoare verde pentru 6.116 vehicule cu emisii zero.

Numărul operațiunilor de înmatriculare în 2022 a înregistrat o creștere de aproximativ 59% față de anul 2010 și de aproximativ 21% față de 2017.

Sursă: avocatnet.ro  

 

Taguri: