Când prea mult sport le îmbolnăvește pe femei? Afla despre RED-s

Author: Bogdan Frațilă
Actualizat: 04 dec 2023, 00:30

Atunci când femeile își pierd ciclul, nu au aproape deloc energie în timpul sportului și devin din ce în ce mai slabe, diagnosticul poate fi sindromul RED-S!

Sursa: PixaBay

Atunci când femeile își pierd ciclul, nu au aproape deloc energie în timpul sportului și devin din ce în ce mai slabe, diagnosticul poate fi sindromul RED-S!

Atunci când femeile își pierd ciclul, nu au aproape deloc energie în timpul sportului și devin din ce în ce mai slabe, diagnosticul poate fi sindromul RED-S. Boala, care afectează sportivele de agrement și cele profesioniste, este rareori recunoscută.
Timp de zeci de ani, fizicul feminin nu a fost în centrul atenției științei sportive, iar studiile au fost efectuate în principal pe sportivi de sex masculin. Prin urmare, este logic ca tulburările ciclului feminin să fie mult timp trecute cu vederea sau chiar binevenite, deoarece efectele secundare "deranjante", cum ar fi menstruația, sunt, de asemenea, absente.

Abia în anii '90 a fost inventat termenul "triada atletului feminin". Alarmante sunt așa-numitele fracturi de oboseală la atlete- rezultatul deteriorării oaselor și al osteoporozei, care este, de obicei, mai frecventă la femei după menopauză. Cercetătorii descriu tabloul clinic ca fiind un complex de simptome caracterizat de un antrenament excesiv în combinație cu un aport energetic prea mic, osteoporoză, adică pierderea masei osoase, și perturbări ale ciclului feminin.

Una din doua atlete de top este afectată?

Claudia Römer de la departamentul de medicină sportivă al Berlin Charité studiază acest fenomen de mai mulți ani. Ea observă un număr șocant de mare de atlete, dar și de sportive amatoare ambițioase, care sunt afectate într-un fel sau altul. Römer estimează, pe baza unor studii internaționale, că în sporturile de competiție- în funcție de sport- până la 60 la sută dintre atlete ar putea fi afectate.

"Vedem, de asemenea, procente foarte mari, de peste 40-50 la sută, în rândul sportivilor amatori ambițioși", spune ea "Descoperirea medicinei de gen". un studiu realizat recent la Leipzig a analizat cât de frecvente sunt de fapt tulburările de ciclu- un indicator important al triadei atletului feminin- în rândul sportivelor germane de competiție. Rezultatul șocant: peste 30 la sută dintre sportivele de anduranță chestionate au declarat că sunt afectate.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Deficit energetic riscant

Astăzi, cercetările clasifică triada femeii atlet ca fiind o formă de RED-S (sindromul deficitului energetic relativ). Aceasta este cauzată de un deficit energetic prelungit. Acesta poate apărea în mod neintenționat în sporturile de anduranță, de exemplu printr-o creștere rapidă a volumului de antrenament fără o ajustare corespunzătoare a aportului caloric.

Sau- de obicei în sporturile de agrement- printr-o reducere prea ambițioasă a greutății în combinație cu un antrenament excesiv și/sau diete cu restricții calorice. bărbații pot fi, de asemenea, afectați de sindromul RED-S: Cu toate acestea, problema este mult mai frecventă la femei, deoarece organismul feminin reacționează mai rapid și mai sensibil la deficitul de energie.
RED-S diferă de anorexia atletică prin faptul că nu componenta mentală este cauza bolii, adică o percepție corporală problematică sau un comportament adictiv.
Un sindrom RED-S nu trebuie să fie însoțit neapărat de anorexie, deoarece deficitul de energie poate apărea și în mod neintenționat. Cu toate acestea, efectele organice sunt foarte asemănătoare, iar un sindrom RED-S poate apărea, de asemenea, împreună cu anorexia atletică.
Motivul pentru care sportivele femei reacționează mai sensibil la un deficit energetic poate fi explicat de endocrinologul și specialistul în medicina de gen Alexandra Kautzky-Willer, profesor de medicină de gen la Universitatea de Medicină din Viena. Ea cercetează diferențele dintre metabolismul feminin și cel masculin și întâlnește în mod repetat diferențe fundamentale în "gestionarea energiei" a celor două sexe.

Citește și: Un tip de activitate fizică protejează creierul mai mult decât altele!

Citește și: Exercițiile fizice pentru a prelungi viața, pentru orice vârstă!

Citește și: Diabetul poate fi corelat cu poluarea luminoasa? Afla ce spune studiul