Când prea mult zgomot te îmbolnăvește? Efectele sunt puternice!

Author: Bogdan Frațilă

Mai mult de jumătate din populație se simte deranjată de zgomot. Medicii de mediu spun că o cantitate mare de zgomot poate declanșa depresie și boli de inimă

Sursa: PixaBay

Mai mult de jumătate din populație se simte deranjată de zgomot. Medicii de mediu spun că o cantitate mare de zgomot poate declanșa depresie și boli de inimă

Mai mult de jumătate din populație se simte deranjată de zgomot. Medicii de mediu spun că o cantitate prea mare de zgomot poate declanșa depresie și boli de inimă. Cu toate acestea, există modalități simple de a reduce stresul provocat de zgomot.
Acesta este invizibil, intangibil și totuși poate avea un impact enorm asupra oamenilor: Zgomotul. Potrivit diferitelor sondaje, până la trei sferturi dintre germani se simt stresați de zgomot. Cea mai mare problemă: "Zgomotul este o senzație subiectivă care nu poate fi cuantificată în decibeli", spune medicul de mediu Hans Drexler de la Universitatea din Erlangen într-un interviu acordat tagesschau.de. El și alți experți subliniază faptul că percepția poate varia foarte mult: Muzica tare, de exemplu, poate fi extrem de enervantă pentru unii oameni, în timp ce altora le place. În consecință, Ministerul pentru Protecția Consumatorilor definește zgomotul pur și simplu ca fiind "orice zgomot puternic nedorit".

Mai mult de jumătate din populație se simte deranjată de zgomot. Medicii de mediu spun că o cantitate mare de zgomot poate declanșa depresie și boli de inimă
[Sursa: PixaBay]

Tensiunea arterială, hormonii, metabolismul

Problema: aceste zgomote nedorite îi pot îmbolnăvi grav pe oameni. "Ziua de astăzi împotriva zgomotului" vrea să atragă atenția și asupra acestui aspect. Potrivit Agenției Federale de Mediu, zgomotul ne afectează organismul în mai multe moduri: "Activează sistemul nervos autonom și sistemul hormonal. Rezultatul: modificări ale tensiunii arteriale, ale ritmului cardiac și ale altor factori circulatori. În 2019, studiul elvețian SiRENE a calculat că riscul de a muri din cauza unui atac de cord crește cu patru procente pentru fiecare creștere cu zece decibeli a poluării fonice rutiere la locul de reședință. Un risc sporit de diabet este, de asemenea, asociat cu zgomotul din trafic.

iar daunele pot apărea chiar și la volume relativ mici: Potrivit Ministerului Protecției Consumatorilor, pe baza "rezultatelor diferitelor studii științifice, se teme că o expunere continuă peste aproximativ 65 de decibeli (A) pe zi poate duce la un risc sporit pentru sănătate". Aceasta corespunde unei conversații zgomotoase sau nivelului dintr-o cantină.
Potrivit lui Drexler, de asemenea membru al consiliului de administrație al Societății germane de medicină a muncii și a mediului, cel mai rău este însă zgomotul din timpul nopții. "Nu ne putem închide urechile așa cum ne putem închide ochii. De aceea, zgomotul din această perioadă vă împiedică să intrați în fazele de somn profund, care sunt foarte importante". Întregul organism nu-și mai poate apoi reveni, existând riscul de suprasolicitare. Acest lucru poate avea și consecințe psihologice, cum ar fi depresia sau tulburările de anxietate. Dezvoltarea cognitivă a copiilor poate fi, de asemenea, afectată, de exemplu, dacă grădinița sau școala lor se află pe o stradă zgomotoasă. Acest lucru este demonstrat într-un studiu din Barcelona, de exemplu.Zgomotul traficului este ceea ce îi deprimă cel mai mult pe oameni. Mașinile care circulă pe străzi zi și noapte reprezintă un factor de deranj pentru mai mult de jumătate dintre germani, potrivit Agenției Federale de Mediu. La acestea se adaugă traficul feroviar și aerian. Aceasta este o problemă mai ales în orașe.

Mai mult de jumătate din populație se simte deranjată de zgomot. Medicii de mediu spun că o cantitate mare de zgomot poate declanșa depresie și boli de inimă
[Sursa: PixaBay]

Conduceți mai încet, construiți diferit

Cu toate acestea, există multe modalități de a reduce stresul provocat de zgomot pentru oameni. "În primul rând, barierele de zgomot din jurul autostrăzilor sau al liniilor de tren pot reduce considerabil stresul", spune Drexler. Pe străzile aglomerate, unde nu sunt posibile ziduri, limitele de viteză de 30 km/h ar putea, de asemenea, să reducă zgomotul- și, întâmplător, să îmbunătățească siguranța pe șosele. "În special pe timp de noapte, aceasta ar fi o idee foarte sensibilă", spune Drexler. În plus, trecerea la mobilitatea electrică ar trebui să ajute, deoarece mașinile electrice sunt mai silențioase decât motoarele cu combustie. există, de asemenea, diverse măsuri de planificare urbană și arhitectură pentru a reduce zgomotul pentru locuitori. Aici există diverse abordări, de la planificarea traficului la amenajarea clădirilor pentru a proteja clădirile de zgomot, până la ferestre deosebit de izolate fonic sau pereți de protecție. În prezent, multe orașe elaborează hărți de zgomot sau planuri de acțiune privind zgomotul pentru proiectele majore de reconstrucție.
Cu toate acestea, problema nu va dispărea în aer pentru toată lumea. Dacă locuiți pe o stradă zgomotoasă sau dacă aveți multe pe cap la serviciu, Drexler vă sfătuiește să vă luați "pauze acustice": "Aceasta înseamnă să creați în mod conștient insule de liniște pentru auzul dumneavoastră. Exercițiile de relaxare specifice ne pot ajuta, de asemenea, să tolerăm mai bine zgomotul, dacă acesta nu poate fi evitat. Și dacă toate acestea nu vă ajută, puteți să vă puneți dopuri de urechi pe timp de noapte- astfel încât măcar somnul să fie odihnitor.

Citește și: Reperul de energie curată pe care lumea îl va depăși în 2023!

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie

Citește și: Când prea mult sport le îmbolnăvește pe femei? Afla despre RED-s

Citește și: Exercițiile fizice pentru a prelungi viața, pentru orice vârstă!