Când primesc angajații voucherele de vacanță în 2024? Nu toți bugetarii vor beneficia de această facilitate

Autor: Bianca Vidoi

Când primesc angajații voucherele de vacanță în 2024

Sursa: Unsplash

Mai puțini bugetari vor primi vouchere de vacanță în anul 2024, iar acest lucru se datorează plafonului de salarizare ce a fost introdus.

Angajații din sistemul bugetar, alături de angajații din sistemul privat, ai căror angajatori sunt de acord cu acordarea acestui beneficiu, vor primi vouchere de vacanță pentru anul 2024, însă au apărut noi condiții, ce scad numărul persoanele ce pot să le primească. Iată care este perioada la care vor primii angajații vouchere de vacanță, dar și care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească pentru a le primi.

Când primesc angajații voucherele de vacanță în 2024

Instituțiile publice acordă anual voucherele de vacanță angajaților, în special celor din sistemul bugetar, însă pot fi primit și de către angajații din sistemul privat, în cazul în care angajatorii doresc să le ofere acest beneficiu. Astfel, pe parcursul anului 2024, angajații pot primit voucherele de vacanță ce au o valoare de 1.600 de lei, majorată în anul 2024 de la 1.450

de lei, în funcție de strategia internă organizată de fiecare companie.

Suma de 1.600 de lei o primesc persoanele ce lucrează în regim full-time, astfel dacă angajații lucrează part-time sau un anumit număr de ore, atunci suma primită va fi calculată în funcție de numărul de ore lucrate, în funcție de valoarea maximă a voucherelor pentru un program normal de muncă. 

Citește și: Ce se întâmplă cu tichetele de vacanță în anul 2024. Tot ce trebuie să știi despre noua lege

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Din momentul în care le primiți, voucherele de vacanță au o valabilitate de 12 luni, după care acestea expiră și nu mai pot fi folosite. Este important de știut și că voucherele de vacanță sunt impozitate cu 10% din salariul beneficiarului, în luna în care acesta le primește. Acest procent nu este de 160 de lei, ci implică un calcul bazat pe grila de salarizare și de deduceri.

„Valoarea voucherului de vacanță crește de la 1.450 lei/an la 1.600 lei/an pentru a nu fi afectați funcționarii de introducerea CASS de 10% la voucherele de vacanță, (…) includerea sumelor reprezentând valoarea nominală a tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță acordate potrivit legii, în baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care obțin venituri din salarii şi asimilate salariilor”, se arată și în Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2024-2026, potrivit capital.ro.

Nu toți bugetarii vor beneficia de această facilitate

Pentru voucherele de vacanță oferite pe parcursul anului 2024 au fost impuse noi criterii, astfel nu toți bugetarii vor putea primi acest beneficiu. S-a impus un plafon de salarizare de 8.000 de lei, iar acest lucru înseamnă că doar angajații ce primesc un salariu lunar mai mic de 8.000 de lei pot primi vouchere de vacanță. 

Suma de 1.600 de lei pe care o pot primi angajații sistemului bugetar ce au un salariu net lunar mai mic de 8.000 de lei le poate asigura acestora cazare, transport, mâncare, agrement și tratament balnear. După ce bugetarii primesc voucherele de vacanță, aceștia trebuie să aleagă locația în care doresc să meargă, cazarea în care doresc să se relaxeze, după care trebuie să verifice dacă aceasta se află pe lista partenerilor emitentului voucherelor de vacanță pe care le-a primit. După acest pas, bugetarul poate merge să plătească vacanța cu ajutorul voucherelor de vacanță.

Aceste vouchere de vacanță primite de bugetari nu sunt transmisibile, astfel nu pot fi folosite decât de titular, pe baza actului de identitate, iar vânzarea acestora este strict interzisă. Voucherele de vacanță pot fi folosite doar în cadrul unităţilor HoReCa din România.