Când primesc seniorii pensia în decembrie. Vor fi decalaje din cauza minivacanței de Ziua Națională

Author: Laura Macovei
Actualizat: 08 nov 2023, 16:57

Când primesc seniorii pensia în decembrie. Vor fi decalaje din cauza minivacanței de Ziua Națională

Sursa: PixaBay

Mai este doar o lună și jumătate până la sărbătorile de iarnă, iar românii deja se gândesc ce să pregătească pentru masa de Crăciun. Supermarket-urile sunt deja aprovizionate și așteaptă clienții să achiziționeze produsele lor favorite.

Seniorii sunt preocupați în legătură cu data la care vor primi pensie în luna decembrie, deoarece trebuie să facă la timp cumpărăturile pentru sărbători. În acest context, șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a venit cu lămuriri. 

Când intră pensiile în decembrie?

De cele mai multe ori, poștașii livrează banii seniorilor între zilele de 1-15 a fiecărei luni. În luna decembrie, pensiile sunt promise a ajunge în mâinile beneficiarilor până în data de 15.

Această dată corespunde celor care primesc pensia prin Poșta Română. Cei care au optat pentru cardul bancar vor primi pensia la data de 12 decembrie. 

Citește și: Cine sunt românii a căror pensie va crește cu 75%: „Fiecare român va primi noile taloane de pensie”: Anunțul a fost făcut de ministrul Muncii

Cu toate acestea, din cauza minivacanței de Ziua Națională, e posibil să existe anumite decalaje în ceea ce privește livrarea la timp a pensiilor. 

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Pe 30 noiembrie, românii au parte de o zi liberă cu ocazia Sfântului Andrei, aceasta fiind urmată de Ziua Națională, care pică vineri. Astfel, românii au parte de 4 zile libere la începutul lunii decembrie. 

În decembrie o să fie o situație excepțională, că va fi liber de joi, 30 noiembrie, până luni, 4 decembrie. Plățile se fac, în mod normal, la finalul lunii anterioare, din Trezoreria Centrală. Nu se virează toți banii în aceeași, ci zilnic, în diverse tranșe. E nevoie de trei, patru, cinci zile până pleacă din Centrală”, scrie Bugetul.ro. 

Ce a transmis șeful Casei de Pensii 

În ultima vreme au apărut zvonuri potrivit cărora banii nu ar ajunge la timp în casele românilor în luna decembrie. În acest context, șeful Casei de Pensii a dat asigurări că fonduri sunt, însă totul depinde de forța de muncă. 

Acesta a precizat că nu există nicio problemă la fonduri, însă din cauza forței de muncă, este posibil să existe anumite întârzieri de câteva zile, în cazul în care poștașii nu pot ajunge la timp. 

Citește și: Iată ce țări din Uniunea Europeană oferă cei mai mulți bani pensionarilor. România se află pe locul 28

Avem banii de pensii. Am auzit zvonuri în piață că avem probleme cu banii, ceea ce nu este deloc adevărat. Poate unele ministere au, dar nu și Casa Națională de Pensii Publice. Lumea trebuie să știe că există bani și că vor primi pensiile la timp înainte de sărbători, așa cum le-au primit și înainte de Paști, de Revelion, de Sfântul Dumitru sau mai știu eu când. Nu se pune problema să ajungem în imposibilitatea de a le mai plăti,”  a asigurat Daniel Baciu.