Când s-ar putea încheia epidemia de coronavirus în România? Alexandru Rafila: "Trebuie să menținem..."

Autor: B.H.

Deși starea de urgență va fi ridicată în România, acest lucru nu înseamnă că epidemia de coronavirus a ajuns la final. Alexandru Rafila a precizat în ce condiții am putea afirma că epidemia s-a încheiat.

Cu toate că în ultimele zile s-a înregistrat o scădere a cazurilor noi de infectare cu noul coronavirus, specialiștii în sănătate atenționează ce este nevoie de îndeplinierea anumitor condiții pentru a putea declara că epidemia de coronavirus a ajuns la final și că nu mai există niciun pericol pentru populație.

Citeste si: Pensionarii nu mai au transport gratuit între 6.30 și 8.30 dimineața, pentru evitarea aglomerației din autobuze

Când s-ar putea încheia epidemia de coronavirus în România? Alexandru Rafila: "Trebuie să menținem..."

Începând cu data de 15 mai, anumite restricții vor fi ridicate, însă este menținută obligativitatea de a purta masca de protecție. 

Autoritățile au anunțat că restricțiile vor fi ridicate gradual, astfel că s-a pus întrebarea când se va putea afirma că România a depășit criza coronavirusului.

Citeste si: Presedintele Klaus Iohannis a anuntat care sunt masurile de relaxare, dupa data de 15 mai si cum se va face deplasarea in afara localitatilor!

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Alexandru Rafila, membru în Comitetul Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății, a explicat ce condiții trebuie îndeplinite pentru ca epidemia de coronavirus să fie declarată încheiată.

"Trebuie să menținem acest indice sub 1 sau să se nu depășească în mod obișnuit, pentru că, atunci numărul de cazuri va scădea și putem discuta despre închiderea acestei epidemii.

Ca să poți să ai astfel de perspective, trebuie ca indicele de transmisibilite să fie la valori mai mici, 0,6-0,7, astfel încât să speri că într-un interval poți să discuți despre eliminarea transmiterii într-o țară."

, a spus Alexandru Rafila, potrivit digi24.ro .

De ce este importantă purtarea măștii de protecție?

După 15 mai, purtarea măștii de protecție va deveni o obligație în spațiile închise și în mijloacele de transport în comun. Dacă în urmă cu ceva timp se credea că aceasta îi protejează doar pe cei bolnavi, specialiștii în sănătate au ajuns la concluzia că aceasta este eficientă în prevenirea răspândirii coronavirusului.

"Sunt studii care arată că dacă masca de protecție e utilizată de 90% dintre persoane, circulația virusului, în câteva săptămâni se oprește. Dacă 80% respectă sau utilizează corect masca, lucrurile staționează și dacă mai puțin de 80% o utilizează corect, numărul crește.", a adăugat Alexandru Rafila.

Citeste si: Scandal în centrul de carantină. „Suntem sechestrați în camere”