Putin nu s-a gândit că Ucraina poate rezista atât de brav. Suntem în a șasea zi de invazie și Rusia nu deține controlul în niciun mare oraș ucrainean.
Cu toate acestea, propaganda rusă insistă că "operațiunea militară" e în grafic.
Margarita Simonyan, redactor-șef al canalului de propagandă rusă Russia Today, care este supusă sancțiunilor europene, a declarat, duminică seară, într-o emisiune la televiziunea publică de la Moscova că ”obiectivele intervenției ruse în Ucraina au fost aproape atinse, infrastructura militară a fost distrusă”, potrivit G4Media.ro .
Ea a avansat și o posibilă dată pentru încheierea așa-zisei "operațiuni militare", și anume 4 martie, atunci când încep Jocurile Paralimpice. ”Ar fi bine sa încheiem faza militară a conflictului până la începerea jocurilor paralimpice (n.r.: 4 martie)”, a declarat ea la postul TV public rus, Rossia 1.
”Un război prelungit face din soldați neoameni”, a mai declarat ea, adăugând că ”e important ca totul să se încheie cât mai repede, cu cât mai puțină vărsare de sânge și jertfe”.
„A început războiul, dar banii s-au terminat înainte ca războiul să se termine”
Fiecare zi de război îl costă enorm pe Putin, iar răspunsul puternic în plan economic dat de Occident după ce a decis să invadeze Ucraina a adus Rusia într-o situație economică extrem de dificilă.
„A început războiul, dar banii s-au terminat înainte ca războiul să se termine” , a declarat Serghei Aleksașenko, fostul director al Băncii Centrale a Moscovei.
Rubla a scăzut cu 30%, iar cetățenii ruși au luat cu asalt bancomatele. Totodată, doi dintre cei mai cunoscuți oligarhi ruși, Oleg Deripaska și Mihail Fridman, au cerut încheierea războiului în Ucraina.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Rusia a început negocieri de pace cu Ucraina, dar condițiile puse de echipele de negociatori nu au părut deloc schimbate față de discursul ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov. Și la negocieri echipele trimise de Kremlin au vorbit de "demilitarizarea" și "denazificarea" Ucrainei, condiții pe care Putin le-a amintit și într-o discuție purtată cu președintele Franței, Emmanuel Macron.
Putin a folosit acești termeni și când anunța invazia rusă în Ucraina.
Zelenski a răspuns el însuși la acuzațiile lui Putin de "neonazism" într-un mesaj adresat cetățenilor ruși.
„Ucraina din știrile voastre și Ucraina din viața reală sunt două țări complet diferite – iar principala diferență dintre ele este: a noastră este reală. Vi se spune că suntem naziști. Dar ar putea un popor care a pierdut peste 8 milioane de vieți în lupta împotriva nazismului să susțină nazismul?
Cum pot fi nazist? Explicați-o bunicului meu, care a trecut prin tot războiul în infanteria armatei sovietice și a murit cu grad de colonel într-o Ucraina independentă.
Pentru ce lupțați și cu cine? Mulți dintre voi ați fost în Ucraina. Mulți dintre voi au familii în Ucraina. Unii dintre voi ați studiat în universități ucrainene. Unii au fost prieteni cu ucrainenii. Ne cunoașteți caracterul. Ne cunoșteți oamenii. Cunoașteți principiile noastre. Știți ce prețuim. Așa că ascultați-vă pe voi înșivă. Ascultă rațiunea”, le-a transmis Volodimir Zelenski rușilor în limba sa natală, rusa.
Mesajul a fost transmis de Zelenski înainte ca Putin să anunțe că a decis să conducă "o operațiune militară" în Ucraina.