Angajații pot lucra câte opt ore timp de cinci zile pe săptămână sau câte zece ore timp de patru zile pe săptămână.
„Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus. În funcție de specificul unității sau al muncii prestate, se poate opta și pentru o repartizare inegală a timpului de muncă, cu respectarea duratei normale a timpului de muncă de 40 de ore pe săptămână.
Modul concret de stabilire a programului de lucru inegal în cadrul săptămânii de lucru de 40 de ore, precum și în cadrul săptămânii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de muncă la nivelul angajatorului sau, în absența acestuia, va fi prevăzut în regulamentul intern. Programul de lucru inegal poate funcționa numai dacă este specificat expres în contractul individual de muncă”, se mai arată în Codul muncii.
Când s-ar putea reduce săptămâna de lucru la patru zile
Angajatorul le poate permite angajaților să aibă trei zile libere, în loc de două, iar săptămâna de lucru poate începe luni sau marți ori o altă zi decisă de angajator și angajat.
În Regatul Unit, săptămâna de lucru de patru zile este bine primită de majoritatea angajaților, spunând că se simt mai productivi și mai sănătoși. Anxietatea, epuizarea și insomniile au scăzut semnificativ și, de asemenea, angajaților le este mai ușor să își ducă la capăt și responsabilitățile pe care le au acasă.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Citește și: Dreptul la concediu de odihnă: Îți poate planifica angajatorul perioadele de concediu?
Potrivit legii, durata maximă legală a timpului de muncă nu poate trece de 48 de ore pe săptămână, cu orele suplimentare incluse. Durata timpului de lucru care include ore suplimentare poate fi prelungită peste 48 de ore pe săptămână, condiția fiind ca media de muncă să nu treacă de 48 de ore pe săptămână, calculată pe o perioadă de patru luni calendaristice.
Câte zile libere vom avea în 2023
Conform calendarului zilelor libere pe anul 2023, angajații vor primi 15 zile libere de la stat, dintre care trei vor pica în weekend.
- 14 aprilie – Vinerea Mare
- 16 aprilie (duminică) – Prima zi de Paște Ortodox 2023
- 17 aprilie (luni) —A doua zi de Paște ortodox 2023
- 1 mai (luni)— Ziua Muncii
- 1 iunie (joi) — Ziua Copilului
- 4 iunie (duminică) – Rusalii 2023- prima zi
- 5 iunie (luni) — A doua zi de Rusalii
- 15 august (marți) — Adormirea Maicii Domnului
- 30 noiembrie (joi) — Sfântul Andrei
- 1 decembrie (vineri)— Ziua Națională a României
- 25 decembrie (luni)- Prima zi de Crăciun 2023
- 26 decembrie (marți) — A doua zi de Crăciun 2023