Oricând pot să apară situaţii neprevăzute, în care să ai nevoie urgent de o sumă de bani de care nu dispui. Uneori, obţinerea unui împrumut de la bancă poate fi dificilă sau poate dura prea mult. În plus, nu este exclus nici să te trezeşti cu un refuz de finanţare, dacă nu îndeplineşti toate condiţiile de eligibilitate. În astfel de momente trebuie să iei în calcul creditul de nevoi personale nebancar.
Ce este un credit nebancar
Un credit nebancar este un împrumut pe care îl poţi obţine rapid de la o Instituţie Financiară Nebancară (IFN), fie când ai nevoie urgent de bani, fie când băncile te refuză pentru că nu îndeplineşti condiţiile de eligibilitate, fie pentru că figurezi ca rău platnic la Biroul de Credit.
Faţă de creditele de la bănci, cele nebancare se axează pe sume mai mici, pe care le poţi accesa mai uşor, şi prevăd perioade de rambursare mai scurte. Mai precis, în timp ce băncile acordă credite de nevoi personale de până la aproximativ 130.000 de lei, creditele nebancare prevăd sume vizibil reduse, în special de până la 4.000 de lei, fără a fi nevoie de garanţii.
Trebuie să ţii cont, însă, de faptul că perioada de rambursare este mult mai mică decât cea pentru un credit de nevoi personale contractat de la instituţiile bancare. Concret, va trebui să plăteşti creditul nebancar într-un interval care oscilează, în funcţie de IFN, între câteva zile şi aproximativ 2 ani. Totuşi, există şi IFN-uri care acordă o finanţare mai mare, de până la 20.000 de lei sau chiar 40.000 de lei, pe o perioadă de timp ce poate ajunge până la maximum 5 ani.
Avantajele unui credit nebancar
Este cunoscut faptul că dobânzile pentru un credit nebancar sunt mai mari decât în cazul unui împrumut de la bancă. Însă, unele IFN-uri îţi oferă posibilitatea de a lua primul credit fără dobândă. Pentru a beneficia de acest avantaj este nevoie doar să achiţi suma datorată, integral sau în rate, fără a depăşi data scadentă. Dacă încalci această „regulă” simplă, va trebui să suporţi dobânzi zilnice usturătoare, care se ridică şi la 1% din soldul restanţei, în timp ce DAE poate trece şi de 7.500%.
Un credit nebancar te scapă şi de drumurile până la bancă sau de grija giranţilor. Vei putea aplica online pe site-ului IFN-ului pentru care optezi, iar contractul de finanţare îl vei semna tot online, urmând să primeşti banii în cont în câteva ore după aprobarea finanţării.
Multe bănci fie refuză să acorde credite clienţilor care figurează în evidenţele Biroului de Credit. În paralel, IFN-urile pot acorda împrumuturi şi celor care au istoric negativ de plată, în urma unei evaluări a situaţiei financiare personale.
Criteriile de selecţie pentru un împrumut IFN
Condiţiile pe care trebuie să le îndeplineşti pentru obţinerea unui credit nebancar sunt simple. În principiu, trebuie să ai cetăţenie română, un număr de telefon valid, un cont bancar, deşi nu este obligatoriu, precum şi un venit lunar pe care să îl poţi dovedi. De exemplu, există IFN-uri care solicită să ai un venit lunar de cel puţin 300 de lei, fiind luate în calcul atât salariile, cât şi pensiile sau chiar chiriile. Condiţiile de vârstă sunt diferite de la IFN la IFN, unele solicitând să ai cel puţin 18 sau 21 de ani împliniţi, altele stabilind o vârstă între 22 de ani şi 70 de ani.
Unele IFN-uri nu îţi cer să ai o anumită vechime în muncă, acceptând şi situaţiile în care, de exemplu, ai încasat doar un salariu de la actualul loc de muncă. De asemenea, sunt luate în calcul şi contractele de muncă pe perioadă determinată.
Cum alegi cel mai avantajos credit nebancar
Înainte de a alege un împrumut este important să analizezi cu atenţie cât mai multe oferte de creditare, tocmai pentru a nu te trezi cu datorii cărora să nu le mai poţi face faţă. Din fericire, există un instrument financiar care te ajută, gratuit, cu toate informaţiile care te interesează despre creditele nebancare pe care le poţi obţine, în acest moment.
Sortter este o platformă de comparare a produselor financiare care te ajută să alegi cel mai avantajos credit pentru nevoile tale. Cu Sortter vei avea posibilitatea să faci o simulare precisă, fără a fi nevoie să pierzi ore-n şir pe diverse site-uri ale instituţiilor nebancare. Tot ce îţi rămâne de făcut este să compari ofertele care se potrivesc cerinţelor tale, pentru a o alege pe cea mai indicată pentru nevoile tale. Ulterior, vei fi redirecţionat pe site-ul IFN-ului pentru care optezi, unde vei putea aplica pentru accesarea împrumutului de care ai nevoie.
Sortter te ajută să iei decizii informate indiferent de tipul de credit pe care dorești să îl accesezi. Tot ce trebuie să faci este să accesezi calculatorul de credit pus la dispoziție gratuit, să introduci datele cerute iar apoi să compari ofertele de împrumut.