Când sărbătorim Hallowen în 2021 și ce semnificație are. Care este legenda dovleacului de Hallowen

Author: Mihaela Ghita
Actualizat: 04 aug 2022, 21:25

Finalul lunii Octombrie aduce un nou prilej iubitorilor de Hallowen de a se costuma în cele mai stranii personaje.

Hallowen se sărbatoreste și anul acesta ca în fiecare an în noaptea de 31 Octombrie spre 1 Noiembrie. Deși este o sărbătoare de origine americană, din ce în ce mai mulți români aleg să o celebreze.

Pe ce dată se sărbătorește Hallowen 2021 și care sunt semnificațiile acestei sărbători

Mai sunt doar două săptămâni în care românii se pot gândi la costumele pe care vor alege să le poarte în noaptea de 31 Octombrie 2021. Sărbătoarea a devenit una foarte mediatizată la noi în țară în ultimii ani, deși e cunoscută în întreaga lume din cele mai vechi timpuri.

Citeste si: Tradiții și obiceiuri de Sf. Andrei la români! Cum nu laşi spiritele să intre în casă

Civilizațiile vechi considerau că în această noapte sufletele celor morți se întorc printre cei vii, iar pentru a le alunga au ales să se îmbrace în tot felul de costume înfricosătoare pentru a le alunga.

Pe măsură ce timpul a trecut s-a ajuns inclusiv la decorarea caselor cu felinare si dovleci.

Sărbătoarea este de origine celtică și s-a răspândit în întreaga lume odată cu imigranții irlandezi din Statele Unite ale Americii, în secolul al XIX-lea.

Originea numelui este tot din limba engleză de la expresia All Hallows-Even (evening), noaptea înainte de All Hallows. Hallowen a avut mai multe denumiri în rândul popoarelor, spre exemplu în Imperiul Roman era cunoscută drept Ziua Pomona, la celtici era cunoscut festivalul Samhain iar la creștini sărbătoarea era cunoscută drept sărbătoarea Tuturor Sfinților. 

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Citeste si: Dovleac. Cum să cureți un dovleac în mai puțin de zece minute. Rețeta simplă și rapidă

În traditia romăneasca există o sărbătoare care corespunde acestei sărbători americane globalizate și anume Sfantul Andrei. Desi mai puțin comercială, și-a pastrat autenticitatea și caracterul ei tradițional. Ritualurile de Sfantul Andrei constau într-o serie de practici și ritualuri străvechi, temă regăsită și în tradiția americană cum ar fi ungerea ușilor și a ferestrelor cu usturoi pentru alungarea ființelor malefice.

Ce să faci de Hallowen

Cu ocazia sărbătorii noptii de Hallowen, pe langă decorarea casei si purtarea unui costum, poți organiza o masă în familie sau pur și simplu poți viziona un film de Hallowen având în vedere situația pandemică. De obicei sunt organizate activități cum ar fi trik-or-treat, adunări festive sau petreceri tematice.

Legenda dovleacului de Hallowen

De Hallowen una dintre cele mai reprezentative decorațiuni este celebrul dovleac. Acesta îl are drept personaj pe Jack OLantern. Personajul obișnuia să le joace feste tututor, ba chiar să îl provoace pe însusi Diavolul. Atunci când el moare se închid porțile Raiului și însuși Diavolul refuză să-l primeasca în Iad.

Speriat, Jack OLantern îi cere cel puțin o călăuză pentru a putea face fată întunericului, însă tot ce primește este un felinar unealtă care urmează să-i fie călăuză pentru totdeauna. Deoarece sărbătoarea este la sfârșitul toamnei, în vremea recoltării merelor acestea se pregătesc caramelizate sau glazurate și se numără printre mâncărurile traditionale de Hallowen.