Când se afișează rezultatele de la Evaluarea Națională? Calendarul admiterii la liceu

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 25 iun 2024, 14:03

Rezultate Evaluarea Națională

Sursa: Unsplash

Elevii ce termină clasa a VIII-a susțin în aceste zile probele scrise la Evaluarea Națională, iar rezultatele îi vor ajuta să se înscrie la liceu.

Evaluarea Națională reprezintă un examen important pentru elevii ce termină clasa a VIII-a, deoarece media finală va fi folosită de către elevi și părinți pentru a alege un liceu pe care să îl urmeze în perioada următoare. Iată care este data la care se afișează primele rezultate la Evaluarea Națională din anul 2024.

Când se afișează rezultatele de la Evaluarea Națională

Ministerul Educației Naționale a anunțat că la Evaluarea Națională a anului 2024 au fost înscriși 160.400

de absolvenți ai clasei a VIII-a, fiind împărțiți în cele 3.392 de unități de învățământ sau centre de examene în care se susțin examenele. În ziua de marți, 25 iunie 2024, elevii ce termină clasa a VIII-a au susținut proba la Limba Literatura Română, iar următoarea probă este susținută de elevi la data de 27 iunie 2024, ce pică într-o zi de joi.

Între proba la Limba și Literatura Română și proba la Matematică este o zi pauză, în care elevii să poată realiza ultimele pregătiri.

La data de 28 iunie 2024, elevii ce termină clasa a VIII-a și au studiat limba și literatura maternă vor susține proba scrisă la această materie. Elevii ce termină clasa a VIII-a trebuie să aștepte o săptămână după primele rezultate ale Evaluării Naționale, acestea fiind afișate la data de 3 iulie 2024, până la ora 14:00. 

Elevii ce nu sunt mulțumiți de nota pe care au primit-o pot depune contestație pe parcursul zilei de 3 iulie, în intervalul orar 16:00- 19:00, dar și la data de 4 iulie, în intervalul 8:00- 12:00.

Rezultatele finale ale Evaluării Naționale, după contestație, vor fi afișate marți, 9 iulie 2024. 

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Calendarul admiterii la liceu

Elevii ce termină clasa a VIII-a vor primi rezultatele finale ale Evaluării Naționale la data de 9 iulie 2024, iar aceștia, alături de părinți, au câteva zile la dispoziție pentru a se gândi la lista de licee la care elevul poate intra, bazat pe media finală rezultată după ce s-a realizat media aritmetică între cele două sau

trei probe din cadrul Evaluării Naționale, potrivit edupedu.ro.

Înscrierile la liceu vor avea loc în perioada 11- 12 iulie și 15- 22 iulie 2024, iar acestea vor fi realizate de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a. În perioada 11- 19 iulie, datele alese de fiecare elev vor fi introduse în baza de date computerizată, urmând ca în același interval aceste date să fie verificate de către părinți și candidați.

Citește și: Bani în plus pentru profesorii asistenți care participă la examenele naționale: Ministrul Educației „Propunem o majorare de aproximativ 25% a cuantumului sumelor acordate asistenților care au și atribuții de scanare” 

La data de 24 iulie 2024, va avea loc repartizarea computerizată în învățământul liceal a absolvenților clasei a VIII-a care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2024 – 2025, dar și a candidaților repartizați computerizat în învățământul liceal.

În intervalul 25- 30 iulie 2024, elevii trebuie să depună dosarele de înscriere la școlile la care au fost repartizați.