Luna martie a anului 2023 vine împreună cu numeroase tradiții și obiceiuri pe care românii le respectă cu sfințenie, iar acestea sunt cele mai importante.
Citește și: Cine a fost Baba Dochia? Legenda uitată de mulți români
Tradiții și obiceiuri pentru luna martie 2023
Una dintre cele mai vechi tradiții din România are loc chiar în prima zi de primăvară, la data de 1 martie, atunci când oamenii oferă mărțișoare, alături de ghiocei, florile ce prevestesc venirea primăverii.
Primele nouă zile ale lunii Martie sunt considerate zilele Babelor. Există o legendă care spună că soarele s-a săturat de ger, așa că a fugit spre miazăzi, spre căldură, iar pentru a evada, acesta a pus câte o babă pe cei nouă cai ai caleștii sale.
Și de aceea de la zilele Babei Dochia, cea mai strașnică babă, sunt nouă zile până la Sân Toader și de la Sân Toader – nouă zile până la Alexe – omul lui Dumnezeu și de la Alexe – nouă zile până la Buna-Vestire”, scrie într-o mitologie românească. De atunci există o tradiție prin care românii trebuie să își aleagă o zi din luna martie pentru a vedea cum le va fi viața în perioada următoare.
La data de 9 martie, românii fac un foc pentru a simboliza sfârșitul iernii și a vremii geroase și venirea primăverii.
Gospodarii strâng toate uscăturile din grădină și mizeria din grajduri pentru a face focul, în timp ce în alte zone, tinerii sunt puși să sară peste acesta pentru a se purifica.Citește și: Legenda Mărțișorului: Ce semnificație are acest mic obiect?
Rugăciune de rostit în ziua de 1 Martie
La data de 1 Martie credincioșii o pomenesc pe Sfânta Evdochia, iar aceasta este rugăciunea ce trebuie rostită pentru a începe prima lună de primăvară cu sufletul pur și fără păcate.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
”Sfântă Cuvioasă Muceniţă Evdochia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi…
Întunecarea care s-a aşezat asupra mea, din neluare aminte, risipeşte-o, Sfântă Muceniţă Evdochia, cu razele rugăciunilor tale, ca să te laud pe tine.
Îmblânzeşte, toată furtuna valurilor sufletului meu, îndepărtându-mă din viforul şi din întreitul val al păcatului.Bucură-te, preasfântă Evdochia, floarea firii omeneşti, preafrumoasă şi preaînțeleptă, care eşti plină de har şi binecuvântată între femei
Bucurați-vă, Sfinte femei, alături de Sfânta Muceniță Evdochia, căci aţi câștigat Cununa vieţii şi v-aţi făcut stâlpi în templul lui Dumnezeu, aflând şi mărturisind că nu există Dumnezeu în afara de El.
Bucurați-vă, Sfinte femei, alături de Sfânta Muceniță Evdochia, căci căutând şi păzind calea îndreptărilor dumnezeiești, aţi dobândit înțelepciunea cea de sus.
Bucurați-vă, Sfinte femei, alături de Sfânta Muceniță Evdochia, apărătoare ale credinţei, căci lăudând pe Dumnezeu, v-aţi supus Lui, şi împlinind făgăduiala, v-aţi făcut vrednice de îndurarea Lui, fiind luminate de slava Lui cea veşnică.
În numele Tatălui, și-aL Fiului și-aL Sfântului Duh,
Amin!”
Citește și: O primăvară frumoasă! Mesaje, urări și felicitări pentru ziua de 1 Martie 2023 și Mărțișor
Surse: azm.gov.ro, credindumnezeu.com