Când se aprinde Focul lui Sumedru? Este una dintre cele mai vechi tradiții românești

Author: Bianca Vidoi

Focul lui Sumedru

Sursa: Facebook Focul lui Sumedru

În zonele rurale se păstrează cu sfințenie tradițiile și obiceiurile transmise din generație în generație, motiv pentru care încă se aprinde Focul lui Sumedru.

Focul lui Sumedru este una dintre cele mai vechi tradiții din România, pe care strămoșii noștri au transmis-o din generație în generație, fiind practicată și în anul 2024. Românii se pregătesc cu cel puțin o săptămână înainte pentru Focul lui Sumedru. Iată care este data la care se aprinde Focul lui Sumedru.

Când se aprinde Focul lui Sumedru

Focul lui Sumedru este o tradiție transmisă din generație în generație, fiind astfel considerată una dintre cele mai vechi tradiții din România. Acest foc se aprinde anual, la data de 25 octombrie, înainte cu o zi de sărbătoarea Sfântului Dumitru. Românii încep să adune lemne pentru Focul lui Sumedru cu o săptămână înainte, astfel încât mărimea focului de tabără să fie una impresionantă. 

În seara zilei de 25 octombrie 2024, oamenii se adună în jurul lemnelor ce așteaptă să fie aprinse de către tineri. Tradiția spune că Focul lui Sumedru trebuie să fie aprins într-un loc înalt al localității, astfel încât acesta să poată fi observat de la distanță.

Oamenii se adună în jurul focului dansează, astfel încât să fie protejați de spiritele rele, iar tinerii rostesc: „Hai la focu` lui Sumedru, că a prins Dumitru iedu`!” sau „Hai la focu` lui Sumedru, c-a tăiat popa iedu`/ Și ne dă și nouă câte-un kg sau două!”.

Focul lui Sumedru
[Sursa: Facebook Focul lui Sumedru]

Citește și: Au aprins focuri pe dealurile cele mai inalte pentru a alunga spiritele rele VIDEO

Deși Focul lui Sumedru este una dintre cele mai vechi tradiții din România, această tradiție are o semnificație aparte, mai exact purificarea și protejarea locurilor.  Se crede că Focul lui Sumedru îi apără pe locuitori împotriva relelor și neazurilor, dar și a animalelor sălbatice ce se găsesc în pădurile din jurul zonelor rurale. 

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Ce categorie de femei se vor bucura de un al 13-lea venit? Unele vor beneficia și de prime de Crăciun!

De ce sar tinerii peste Focul lui Sumedru? 

Focul lui Sumedru îi ajută pe oameni să fie protejați de spiritele rele, iar pe parcursul anilor, mai multe superstiții au început să apară. Tinerii ce își doresc să se căsătorească sar peste flăcările focului lui Sumedru. Mai mult de atât, se crede că persoanele ce își fac curaj să sară peste flăcările focului vor avea parte de sănătate pe tot parcursul anului.

Focul lui Sumedru
[Sursa: Facebook Focul lui Sumedru]

Este important ca atunci când Focul lui Sumedru este aproape stins, gospodarii să ia câte un tăciune și să îl arunce în livezi pentru a obține roade bogate anul viitor. Focul lui Sumedru marchează și momentul în care iarna începe să își intre în drepturi, moment în care gospodarii ar trebui să înceapă să își aprindă focul în sobe.

La data de 25 octombrie 2024, gospodinele trebuie să pregătească diferite pachete de oferit oamenilor veniți la Focul lui Sumedru, pachete care să conțină mere, prune, nuci, struguri, potrivit ziarulunirea.ro.