Când se culeg mugurii de brad pentru sirop? Beneficiile acestui prepar sunt uimitoare. Este antiseptic și antimicrobian!

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 05 feb 2024, 04:15

Mugurii de brad au o mulțime de beneficii asupra organismului, mai ales dacă știi să îi pregătești.

Sursa: pixabay.com

Aliați în lupta împotriva bolilor sistemului respirator, mugurii de brad au o mulțime de beneficii, dar în ce perioadă a anului este bine să îi culegi?

Mugurii de brad au o mulțime de beneficii asupra organismului, mai ales dacă știi să îi pregătești.

Când pot fi culeși mugurii de brad?

În medicina tradițională, muguri sunt folosiți pentru ameliorarea afecțiunilor respiratorii. Reduc inflamația tractului respirator, calmează tusea și ajută la eliminarea mucusului.

Mugurii de brad au proprietăți antiinflamatoare, expectorante, dezinfectante, antimicrobiene și antioxidante. Sunt bogați în vitamina C și flavonoide.

De asemenea, inhibă diverși patogeni, precum E. coli, Stafilococul auriu, Listeria monocytogenes, Salmonella thypi sau Bacillus cereus.

Mugurii de brad sunt de fapt vârfurile tinere ale bradului. Se culeg când sunt fragede și au o culoare verde deschis, spre galben. Sunt șanse mari să găsiți muguri de brad primăvara, sau începând cu luna mai și până în iunie.

Citește și: Rețeta fericirii, dezvăluită de psihologi: Ce trebuie să faci pentru a avea o viață armonioasă

Mugurii se recoltează prin ciupire. Mai exact, vârfurile se ciupesc de ici și de colo, nu toate de pe o singură ramură, pentru a permite copacului să se dezvolte armonios în continuare. Vârfurile rupte nu vor mai crește la loc.

Rupeți vârfurile de pe ramurile din interiorul copacului, care sunt mai aproape de pământ și mai departe de lumina soarelui.

Mugurii proaspeți se pot păstra în frigider câteva zile, iar dacă aveți spații aerisite și bine ventilate, îi puteți pune la uscat pentru iarnă.

Sau îi puteți congela.

Au un gust acrișor și parfumat. Sunt foarte bogați în antioxidanți (vitamina C și carotenoide și în minerale (magneziu, potasiu).

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Care sunt beneficiile mugurilor de brad?

Siropul din muguri de brad  este un produs natural, antiseptic, tonic pulmonar, conceput pentru menținerea sănătății aparatului respirator. Este eficient și acționează ca dezinfectant, calmant și regenerant al țesuturilor afectate de infecții, iar consumarea acestuia nu generează efecte adverse.

Brazii sunt surse importante de oxigen pentru oameni și sunt case pentru milioane de insecte și animale.

În schimb, alternativa oferită de noii brazi artificiali ieftini este mult mai etică din punctul acesta de vedere (ca să nu mai zicem că este și confortabilă, și economică).

Trebuie să fiți precauți pentru că nu toate speciile de brazi sunt sigure pentru consum, dar în general cei care cresc la noi în țară sunt în regulă.

Citește și: Importanța igienei orale și cum puteți menține sănătatea orală în fiecare zi

Iată o parte din beneficiile mugurilor de brad:

- Sunt foarte bogați în vitamina C și alte substanțe bioactive: flavonoide, minerale (cum ar fi potasiu și magneziu), taninuri, rășini, enzime. Uscați, congelați sau preparați în diverse siropuri, sunt o sursă bogată de vitamina C în timpul iernii. Conțin și carotenoizi.

- Acele de brad au fost folosite timp de mulți ani de triburile din antichitate pentru ameliorarea tusei și a durerilor de gât.

- Au proprietăți terapeutice importante grație conținutului ridicat de uleiuri esențiale. Astfel, preparatele din muguri de brad se pot folosi cu succes pentru expectorație, tuse, ca analgezice și stimulatoare, ca odorizante și energizante naturale.

- De asemenea, mugurii de brad conțin multă clorofilă, care ajută la creșterea și vindecarea țesuturilor, controlul poftei de mâncare și la transportul oxigenului către celule.

- În plus, ei neutralizează radicalii liberi, mențin echilibrul zahărului în sânge, accelerează vindecarea.

Sursă: avantaje.ro