Când se dă ora înapoi în anul 2022. România se pregătește să treacă la ora de iarnă 2022

Autor: Bianca Hriscu
Actualizat: 28 oct 2022, 15:32

Ora se dă înapoi la final de octombrie 

Sursa: pexels

La final de octombrie, ora se dă înapoi în România, ceea ce înseamnă că se face trecerea la ora de iarnă. Iată pe ce dată se întâmplă, de fapt, acest lucru în anul 2022.

Au mai rămas doar câteva zile până când România va trece în mod oficial la ora de iarnă 2022. Iată când se dă ora înapoi, dar și cum este influențat organismul de această schimbare.

Când se dă ora înapoi în acest an? România trece la ora de iarnă 2022

Trecerea la ora de iarnă înseamnă că ora se dă înapoi. Mai exact, toate ceasurile trebuie potrivite astfel încât ora 04:00 să devină ora 03:00. 

În anul 2022, ora se dă înapoi în ultimul weekend din luna octombrie, ceea ce înseamnă că schimbarea se va produce în noaptea de 29 spre 30 octombrie, sâmbătă spre duminică. Trecerea la ora de iarnă se face în fiecare an, aceasta fiind, de fapt, ora standard. Cu toate acestea, pentru a beneficia cât mai mult de lumina naturală pe timpul verii și a economisi energie electrică, unele țări, printre care și România, trec la ora de vară în ultimul weekend din luna martie.

Atunci, operațiunea este inversă, astfel că ceasurile se dau cu o oră înainte pentru a profita cât mai mult de lumina soarelui.

România va trece la ora de iarnă în noaptea de 29 spre 30 octombrie, ceea ce înseamnă că ziua de duminică va fi cea mai lungă din an, iar românii vor dormi mai mult. Mai exact, pentru că ora se dă înapoi, ziua de duminică, 30 octombrie 2022, va avea 25 de ore și nu 24, așa cum ar fi normal.

În ultimii ani, la nivelul Uniunii Europene s-a decis renunțarea la schimbarea orei, astfel încât fiecare țară membră să aleagă fie ora de iarnă, fie ora de vară și să păstreze acest sistem. Deși urma ca măsura să fie implementată, pandemia de coronavirus a dat peste cap planurile autorităților, astfel că nu au mai fost făcute demersuri în acest sens.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Ora de iarnă 2022. Când trece România la ora de iarnă în acest an. Ora 4:00 va deveni ora 3:00

Cum este influențat organismul de trecerea la ora de iarnă? 

În momentul în care se schimbă ora, fie că ora se dă înapoi sau înainte, organismul este influențat puternic. Studiile efectuate de-a lungul timpului au arătat că este nevoie de o anumită perioadă de timp pentru ca organismul să se adapteze la noile schimbări, perioadă în care pot să apară stări de anxietate, nervozitate, depresie, dar și oboseală

cronică și stres. 

În plus, atunci când se face trecerea la ora de iarnă, ziua este mai scurtă și se întunecă mai devreme, fapt care poate influența în mod negativ starea de spirit și poate duce la apariția oboselii.

Din cauza trecerii la ora de iarnă pot să apară și tulburări de somn sau chiar insomnii, corpul fiind obișnuit cu un alt program de odihnă.

La toate acestea se pot adăuga stări de iritabilitate, irascibilitate, dar și probleme legate de sistemul imunitar.

Citeste si: Când se dă ora înapoi în România. Au rămas doar câteva zile până când se trece la ora de iarnă 2022

 


În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.