Când se despodobește bradul. Ce spune tradiția străveche

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 27 sep 2024, 03:15

Data la care trebuie să despodobim bradul de Crăciun

Sursa: Unsplash

Bradul de Crăciun este unul dintre cele mai importante elemente ce nu lipește din casele românilor, iar aceasta este data la care se despodobește.

Românii se pregătesc pentru sărbătorilor de iarnă cu câteva săptămâni înainte, iar bradul de Crăciun are un loc special în gospodăriile din toată țara, fiind locul în care Moș Crăciun își lasă darurile la data de 25 decembrie. Sărbătorile trec, iar oamenii sunt nevoiți să dea podoabele de sărbătoare jos, motiv pentru care trebuie ca bradul de Crăciun să fie despodobit, iar aceasta este perioada în care trebuie să facem această activitate.

Când se despodobește bradul conform tradiției

Împodobirea bradului de Crăciun reprezintă un moment special pentru români, în care membrii familiei se strâng în jurul acestuia pentru a se pregăti cum se cuvine pentru sărbătorile de iarnă, însă după ce acestea trec și bradul trebuie despodobit. Deși oamenii aleg adesea să aducă magia Crăciunului în casele lor încă de la începutul lunii decembrie, bradul de Crăciun trebuie împodobit în Ajun.

De ce trebuie să despodobim bradul până la data de 7 ianuarie
[Sursa: Unsplash]

În funcție de perioada în care alegem să împodobim bradul de Crăciun, acesta poate sta în casele românilor o lună sau doar două săptămâni, până la data de 7 ianuarie, atunci când tradiția spune că este bine să despodobim bradul. Dacă alegem să despodobim bradul la data de 7 ianuarie, vom avea parte de noroc în casă, însă dacă depășim această dată, o să avem ghinion pe tot parcursul anului ce urmează, potrivit antena3.ro.

Există o tradiție pe care românii trebuie să o urmeze dacă au ales să împodobească un brad natural pentru perioada sărbătorilor de iarnă. În cazul în care bradul natural nu a fost într-un ghiveci și nu se poate planta, atunci nu este bine să îl aruncăm la gunoi, ci să îl ardem pentru a alunga ghinionul din casa noastră.

Ce poți să faci cu bradul natural

În cazul în care românii au ales un brad natural pentru perioada sărbătorilor de iarnă, atunci acesta începe deja să se usuce și să îi cadă acele, motiv pentru care trebuie aruncat din casă, iar dacă nu vreți sau nu puteți să îi dați foc pentru a scăpa de ghinionul din casă, atunci puteți alge alte variante pentru a nu îl arunca la gunoi.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”

Există câteva magazine de bricolaj din țară ce primesc brazii de Crăciun uscați după perioada sărbătorilor pentru a îi transforma în combustibili ecologici și îngrășământ natural. În cazul în care stați la casă și aveți sobă sau șemineu, atunci bradul uscat poate fi folosit pentru foc, iar dacă nu este suficient de uscat, atunci puteți să așteptați pentru a face focul la grătarul de Revelion.

Ce putem să facem cu bradul natural după ce se usucă
[Sursa: Unsplash]

Citește și: Sărbători fericite 2023- 2024! Mesaje de Crăciun și urări de anul nou

Acele de brad pot fi și acestea folosite, în cazul în care acestea au căzut în casă. Este important ca acestea să fie strânse și adăugate în compost, lucru pe care putem să îl facem și cu crenguțele mici de brad, astfel acele de brad vor ajuta solul să rețină mai multă umezeală. Puteți tăia câteva crenguțe de brad pentru a le așeza lângă plantele perene, cum ar fi zambilele, narcisele, bujorii sau lalelele, astfel încât acestea să nu înghețe pe parcursul perioadei în care temperaturile din termometru o să scadă, potrivit green-report.ro

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.