Potrivit calendarului creștin ortodox, în luna noiembrie a anului 2022 are loc pomenirea morților, zi în care se fac slujbe și se dă de pomană pentru sufletele celor plecați de lângă noi.
Când se face pomenirea morților 2022
Sâmbăta Morților sau moșii de toamnă se va celebra anul acesta în ultima sâmbătă a lunii noiembrie, respectiv în data de 5 noiembrie.
În această zi sfântă, creștinii merg la biserică pentru a lua parte la așa numitul parastas colectiv. Parastasul are loc în speranța că Dumnezeu va ierta păcatele celui ce nu mai este printer voi, în decursul vieții sale, prin rugăciunile făcute de cei apropiați lui.
De pomenirea morților, familiile celor îndurerați pregătesc diferite bucate ce sunt slujite de preot, acasă sau la biserică. Aceste ofrande sunt oferite tot pentru a îi ierta păcatele pe care persoanele le-au săvârșit în timpul vieții, de către Dumnezeu. Pentru a arăta respectul pe care îl avem față de cei ce au plecat de lângă noi, urmașii merg la cimitir pentru a curăța, aranja și aduce un omagiu față de persoanele dragi.
În timpul anului, creștinii aduc ofrande și rugăciuni celor ce au decedat, în aproximativ 20 de zile. Cele mai importante zile în care sunt amintiți cei dragi sunt Moșii de primăvară, ce sunt sărbătoriți împreună cu cei 40 de Mucenici, Moșii de vară, ce sunt celebrați în sâmbăta din Ajunul Rusaliilor, Moșii de Toamna și Moșii de iarnă, înainte de Lăsatului de sec de carne pentru Postul Crăciunului.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Citeste si: Moșii de Toamnă 2022. Rugăciuni, tradiții și obiceiuri creștine pentru pomenirea în Sâmbăta Morților
Ce semnificație are Sâmbăta Morților
Pomenirea morților se celebrează sâmbăta deoarece aceasta este ziua în care Iisus Hristos a stat cu trupul în mormânt și cu sufletul în iad, că să-i elibereze pe cei adormiți, potrivit teologilor.
“În tradiția ortodoxă, în ziua praznicului se aduc la biserică, pentru a fi sfințite, colivă, prescură și o sticlă de vin. De asemenea, se sfințesc pachete cu alimente pe care rudele celor adormiți le împart după slujba de pomenire.
Noi ortodocșii ne rugăm pentru că avem credință ca prin rugăciunile noastre, sufletul celui adormit va ajunge la Judecata universală, într-o stare mai bună decât aceea cu care s-a despărțit de trup.”, a spus părintele Paul Tudorache.
Citeste si: Sâmbăta Morților 2022. Când și ce se dă de pomană în Sâmbăta Moșilor de Toamnă
Surse: libertatea.ro, spynews.ro