Prima etapă a recalculării pensiilor vizează atribuirea punctelor de stabilitate în funcție de vechimea în muncă, iar a doua etapă include veniturile care nu au fost luate în considerare anterior. Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), a detaliat recent acest proces.
Când se finalizează cele două etape ale procesului de recalculare a pensiilor
Președintele CNPP a adus în prim-plan faptul că aproximativ un milion de pensionari nu vor vedea o majorare a pensiei lor.
Cu toate acestea, creșterile semnificative vor fi resimțite în special de cei care au acumulat un stagiu de cotizare contributiv mai mare de 25 de ani. Acești pensionari vor primi puncte de stabilitate, astfel vechimea lor în muncă va fi recompensată. Modelele deciziilor privind recalcularea pensiilor, care urmează să fie implementate în toamnă, au fost deja publicate în Monitorul Oficial de către CNPP.
„ Mai mult de 3 milioane de pensionari vor beneficia de aceste creșteri, datorită punctelor de stabilitate. Cei care au cotizat peste 40 de ani vor vedea creșteri de peste 80-90%. Mulți pensionari care în prezent primesc indemnizație socială vor ieși din această zonă”, a spus Daniel Baciu la Antena 3 CNN.
În prima etapă, fiecare pensionar din sistemul public va fi inclus în procesul de recalculare, însă, pentru etapa a doua „ vorbim numai despre acei pensionari care au avut aceste sporuri nepermanente, care, în momentul de față nu sunt luate în calcul la pensie.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Avem termen până în februarie 2025 să recalculăm toate aceste pensii, noi îi spunem a doua mică recalculare. Prima recalculare vizează absolut toți pensionarii, iar de a doua beneficiază doar acei pensionari care au lucrat în acele sectoare de activitate care au avut sporuri cu caracter nepermanent: al 13-lea salariu, ore suplimentare, premii, acordate în mod sporadic ”, a mai explicat șeful Casei de Pensii, conform sursei citate.
De ce elemente se ține cont la recalcularea pensiilor
Elementele luate în considerare la recalculare includ:
- Stagiul de cotizare contributiv;
Stagiul de cotizare necontributiv; - Stagiul asimilat (necontributiv);
- Stagiul din sistemele neintegrate, cum ar fi legile privind pensiile polițiștilor, militarilor și avocaților, emise în 2004, 2001 și 2000;
- Punctele de stabilitate acordate pentru stagiul de cotizare contributiv peste 25 de ani.
Numărul total de puncte realizate până la 1 septembrie 2024 va fi compus din suma punctajelor anuale acumulate până la 31 august 2024, plus punctele de stabilitate. Valoarea punctului de referință, care joacă un rol crucial în calculul pensiei, este stabilită la 81 de lei. În cazul în care recalcularea pensiei va indica un cuantum mai mic decât cel anterior, pensia actuală va fi menținută la nivelul anterior, conform deciziei menționate în noua lege.
Citește și: Data la care vor ajunge deciziile de recalculare la pensionarii din România
Noua lege a pensiilor și procesul de recalculare vizează crearea unui sistem mai echitabil și recunoașterea contribuțiilor pe termen lung ale pensionarilor. Totuși, impactul nu va fi uniform, iar unii pensionari nu vor beneficia de majorări.