Când se împodobește bradul de Crăciun

Author: Catalina Giol
Actualizat: 21 sep 2022, 09:55

Brad de Crăciun împodobit

Sursa: PixaBay

Împodobirea bradului este una dintre cele mai practicate tradiții de Crăciun, fiind și una dintre cele mai frumoase și plăcute astfel de evenimente. Acesta este unul dintre cele mai vechi obiceiuri și are la baza sa nenumărate legende și superstiții. Iată când trebuie să împodobești bradul pentru a avea parte de cele mai calde sărbători.

Crăciunul este una dintre cele mai frumoase sărbători celebrate de oamenii din toată lumea. Ziua Nașterii Domnului Iisus Hristos este unul din evenimentele creștine cu cele mai multe tradiții și obiceiuri din trecut, practicate și astăzi. Printre acestea se numără tăierea porcului, masa în familie, mersul cu colindul, oferirea cadourilor și împodobirea bradului.

Cea mai populară tradiție din această perioadă este împodobirea bradului la baza căruia se așază cadourile tuturor membrilor familie. Copacul de Crăciun poate fi decorat cu orice, de la globuri și beteală tradițională până la dulciuri, fructe sau alte obiecte. De asemenea, originea copacului nu are importanță acesta putând fi natural, artificial sau chiar improvizat. Iată când trebuie să împodobești bradul de Crăciun:

Când se împodobește bradul?

Decorarea pomului de Crăciun este una dintre tradițiile cele mai iubite de către persoanele de toate vârstele.

În mod normal bradul se împodobește împreună cu toți membrii familiei care lucrează în echipă pentru a duce la bun sfârșit împodobirea celui mai frumos copac.

În prezent, ziua în care se decorează bradul diferă de la o familie la alta din diferite motive. Principalul motiv este lipsa timpului, membrii familiei fiind prea ocupați cu diferite alte activități profesionale, educaționale sau de orice alt fel, pentru a face din procesul de decorare al bradului un eveniment anual într-o dată exactă. Multe persoane intră în spiritul sărbătorilor chiar de la început iernii, la data de 1 decembrie, așa că aleg să decoreze bradul și restul gospodăriei chiar din această zi.

Cu toate acestea, tradiția străveche spune că împodobirea bradului ar trebui să aibă loc în fiecare dată de 24 decembrie, mai exact în Ajunul Crăciunului. În trecut, oamenii nu doar că decorau copacul fix în această zi, ci era și data la care se procura pomul de Crăciun.

Aceștia se duceau în pădure și alegeau cel mai falnic și frumos brad pe care îl tăiau și îl duceau în case, urmând să îl împodobească cu cele mai frumoase decorațiuni.

Glob în bradul de Crăciun
[Sursa: PixaBay]

Citeste si: Crăciun 2022. În ce zi pică sărbătoarea Nașterii Domnului în anul 2022. Românii vor avea parte de mai multe zile libere

Procesul de împodobire al bradului

În ciuda faptului că majoritatea persoanelor nu împodobesc copacul de Crăciun  într-un anumit mod, ci doar așază toate ornamentele pe crengile sale, procesul de decorare al bradului are la baza sa niște pași care fac din această tradiție un eveniment mai simplu și mai plăcut.

După ce se aduce bradul în casă, fie natural, fie artificial, și se fixează într-un anumit colț al încăperii începe procesul de împodobire. În primul rând se așază instalația luminoasă. Aceasta trebuie pusă începând cu baza copacului și urcând până în vârf pentru a da un aer armonios și mult mai luminos. Instalația trebuie așezată în formă circulară cu o distanță nici prea mare nici prea mică între rânduri pentru a nu încărca prea tare copacul.

Al doilea pas care trebuie urmat este ornarea bradului cu beteală. De data aceasta se începe din vârful copacului, însă, la fel ca instalația cu luminițe, beteala trebuie așezată în formă circulară, cu o distanță potrivită între rânduri. Aceasta nu trebuie să fie foarte groasă și nu trebuie folosită în exces deoarece aglomerează foarte tare pomul de Crăciun și obosește ochii.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Următorul pas se referă la așezarea globurilor și a ornamentelor. Acestea ar trebui să fie cât de cât asemănătoare din punct de vedere al modelului, al formei, al culorii și al materialului din care sunt făcute tocmai pentru a nu aglomera copacul de Crăciun. Decorațiunile se așază pe majoritatea crenguțelor bradului astfel încât să ofere iluzia de sclipire, dar nu exagerați! Cei mai frumoși brazi sunt cei neaglomerați și cei care sunt împodobiți cu globuri din aceeași familie cromatică.

Citeste si: Cele mai frumoase colinde de Crăciun în engleză

Ultimul pas este cel mai important: așezarea steluței. Ornamentul din vârful bradului trebuie să fie elementul principal al copacului care să atragă toată atenția. Forma decorațiunii poate să fie diversă, însă cele mai căutate ornamente sunt cele în formă de stea, deoarece reprezintă steaua din Betleem care i-a călăuzit pe magi către locul în care s-a născut Iisus.

Legendele bradului de Crăciun

Obiceiul împodobirii bradului are la bază tradiții germane care presupuneau decorarea casei cu crenguțe de brad sau aducerea în gospodărie a unui brad întreg, ce urma să fie ornat cu fructe, flori sau panglici. Germanii au ales tocmai bradul dintre toți pomii din două motive: este singurul copac care rămâne verde toată iarna și are o formă triunghiulară care amintește de Sfânta Treime. De asemenea, decorațiunile de pe crenguțe fac trimitere la fructele cunoașterii din pomul din Grădina Edenului.

Brad de Crăciun cu zăpadă
[Sursa: PixaBay]

Izvoarele istorice prezintă că dacii aveau de asemenea tradiții care includeau bradul, însă acestea nu se practicau de Crăciun, ci în cadrul altor evenimente importante. Două dintre acestea erau nunta și înmormântarea cuiva. Astfel, obiceiul era ca atunci când unul dintre aceste lucruri se întâmpla, un brad trebuia tăiat și dus lângă aceste persoane pentru a se face astfel legătura sacră dintre om și natură.

Citeste si: De ce sunt cu adevărat speciale persoanele născute de Crăciun. Ce se spune despre cei care s-au născut pe 25 decembrie

În prezent, bradul de Crăciun face trimitere directă la tradiția lui Moș Crăciun, care aduce cadouri tuturor copiilor cuminți. În urmă cu câteva decenii moșul nu doar că aducea daruri, ci și venea în casele oamenilor cu câte un brad pe care îl împodobea singur. Astăzi, Moș Crăciun este așteptat de copii cu lapte, prăjituri și bradul deja ornat pentru a-i ușura munca.

 

Sursă: ziarulunirea.ro

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.