Ministerul Educației a publicat joi, 8 iunie, un proiect de modificare a ROFUIP prin care precizează când și cum vor fi încheiate mediile elevilor din clasa a XII.
Când se vor încheia mediile elevilor din clasa a 12-a?
Ministerului Educației a lansat un comunicat de presă joi, 8 iunie, prin anunță proiectul de modificare a ROFUIP prin care mediile vor fi încheiate doar cu două note la fiecare disciplină.
Astfel, conform anunțului făcut, "în anul școlar 2022-2023, numărul minim de calificative/note acordate elevului la o disciplină de studiu este de două".
De asemenea, în anul școlar 2022-2023, situația școlară anuală a elevilor, pe clase, poate fi încheiată fără ca aceasta să fie validată de către consiliul profesoral din unitatea de învățământ în ședința de încheiere a cursurilor și fără ca acesta să aprobe raportul privind situația școlară anuală.
Citește și: BAC 2023: Cum se vor desfășura examenele de competențe?
În comunicat este precizat că: ”Modificările propuse asigură cadrul legal pentru încheierea situației școlare a elevilor cu minimum două note/calificative de către profesorii care sunt în activitate în această perioadă sau care își reiau activitatea și nu implică încheierea situației școlare de către conducerea unității școlare sau de către un alt cadru didactic decât cel care predă la clasă.”
Ordinul urmează să fie publicat în Monitorul Oficial.
La o materie, elevul ar fi trebuit să aibă minimum N+3 note. Cu alte cuvinte, profesorul ar fi trebuit să pună cu cel puțin trei note mai mult decât numărul de ore pe săptămână la acea materie, la clasă.
Noua măsura prin care se poate încheia media cu două note la fiecare disciplină vine pe fondul grevei generale din Educație, declanșată pe 22 mai.
Ce propuneri au fost înregistrate în noul ordin?
Au fost integrate propunerile de modificare a proiectului supus consultării publice, astfel încât:
- în anul școlar 2022-2023, numărul minim de calificative/note acordate elevului la o disciplină de studiu este de două.
- în anul școlar 2022-2023, situația școlară anuală a elevilor, pe clase, poate fi încheiată fără ca aceasta să fie validată de către consiliul profesoral din unitatea de învățământ în ședința de încheiere a cursurilor și fără ca acesta să aprobe raportul privind situația școlară anuală.
Ministrul a ținut să precizeze că: „Nu vorbim despre încheierea situației școlare de către altcineva decât de către profesorii de la disciplinele respective. Nicăieri în cuprinsul ordinului de ministru nu apare o înlocuire a cadrului didactic cu altcineva”.
De asemenea, aceasta a mai declarat că: „Am ușurat acest proces de închidere a situațiilor şcolare (…) Deci, să nu mergem pe numărul de note care ar fi fost necesar dacă am fi avut un an fără întreruperi, ci să putem să facilităm încheierea situațiilor şcolare în interesul elevilor”.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Cum a fost afectat calendarul pentru examenul de Bacalaureat 2023?
Ligia Deca a precizat că: „Așa cum știți, conform calendarului actual, mâine, 9 iunie, se termină perioada de încheiere a situației școlare pentru clasele a VIII-a și a XII-a. Tot pe 9 iunie, adică mâine, ar fi trebuit să se încheie înscrierile la examenul de bacalaureat și la evaluarea națională.
Având în vedere contextul actual, am semnat ordinul de ministru prin care pentru clasele a VIII-a și a XII-a și a XIII-a, pentru seral și frecvență redusă perioada de încheiere a situației școlare se prelungește până pe 13 iunie...
În ceea ce privește înscrierea la examene, înscrierile pentru examenul de Bacalaureat și Evaluare Națională pentru absolvenții claselor a VIII-a și a XII-a se vor prelungi și ele până pe 13 iunie.
În acest context, probele de competențe din cadrul examenului de Bacalaureat se vor susține în perioada 14 – 23 iunie.”
Citește și: Bacalaureat 2023. Primele probe se amână. Când le vor putea susține elevii
Calendar Bacalaureat 2023
- 14 – 16 iunie 2023: evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
- 15 – 19 iunie 2023: evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
- 16 – 20 iunie 2023: evaluarea competențelor digitale – proba D
- 21 – 23 iunie 2023: evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C.
- 26 iunie 2023: Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
- 27 iunie 2023: Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
- 28 iunie 2023: Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă
- 29 iunie 2023: Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
- 3 iulie 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00—18.00
- 4—6 iulie 2023: Rezolvarea contestațiilor
- 7 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale
Sursă: edupedu.ro