„Când indicele va fi peste 3, se va introduce carantina. Dacă indicele este peste 3 din cauza cazurilor din spitale, din centrele de bătrâni, se carantinează instituțiile respective, nu localitatea”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, la Digi 24.
Rata incidenţei cumulate de transmitere a COVID-19 la nivelul Bucureștiului este în momentul de față 1,5/1.000 locuitori, a anunțat premierul Ludovic Orban.
În realitate numărul celor care al locui în Capitală este mult mai mare, un număr vehiculat fiind de peste 4 milioane de persoane care ar sta în București.
Nelu Tătaru a dat declarații și despre pacienții în stare gravă, cei internați în secțiile de ATI.
„La terapie intensivă avem peste 550 de cazuri în acest moment, dar doar 176 de pacienți intubați, care necesită o respirație invazivă, ventilată. Ceilalți sunt cu diverse grade de insuficiență respiratorie, trecând oarecum pe o terapie intermediară”, a declarat ministrul Sănătății.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Peste 2.100 de cazuri de Covid-19 într-o singură zi în țară!
Pe 30 septembrie, România atingea un record absolut al numărului de cazuri noi de Covid-19 înregistrate în doar 24 de ore. 2.158 de cazuri noi de Covid-19 fuseseră raportate atunci, din 26.021 de teste efectuate. Așadar, o rată de pozitivare ce se apropia de 10%.
Și ieri a fost raportat un număr de peste 2.000 de cazuri noi de Covid-19 în 24 de ore.
Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a anunțat 2.086 de alte infectări cu noul coronavirus, bilanțul ajungând, astfel, la 129.658 de persoane infectate de la începutul pandemiei.Municipiul București a ajuns la 17.768 de cazuri confirmate de când a început pandemia și 301 cazuri noi în ultimele 24 de ore.
Rafila: "România, în valul 2 de Covid"
Profesorul Alexandru Rafila, membru în Comitetul Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), este convins că România se confruntă cu valul 2 de Covid-19, ca și alte țări din Europa.
"Toate țările din UE se află pe un trend crescător. Multe dintre statele membre, în perioada verii, au înregistrat puține îmbolnăviri și, practic, acolo discutăm foarte clar de un al doilea val. Noi suntem, practic, în aceeași situație, cu diferența că, spre deosebire de ceea ce s-a întâmplat în multe țări din UE, noi am avut un număr destul de mare de cazuri permanent și atunci am avut o creștere liniară, începând cu dată de 1 iunie și cu momente de stabilizare, de o săptămâna două, după care numărul de cazuri creștea în continuare.
Sunt preocupat de cifrele pe care le-am văzut la raportarea testelor efectuate duminică, când pe de-o parte am avut un record pentru o zi de duminică și am avut 20% dintre probele testate pozitive, ceea ce mă face să cred că suntem într-un moment de transmitere comunitară intensă și nu este exclus că, în această săptămâna, să înregistrăm acea cifra la care toată lumea face referire: 2000 de cazuri", declara Alexandru Rafila la TV, înainte de a se înregistra numărul record din 30 septembrie.