Când se lasă sec de brânză pentru Postul Paștelui 2023? Calendar ortodox

Author: Amalia Georgescu

Înainte de Postul Paștelui se lasă sec de brânză

Sursa: Unsplash

Înainte de a intra în Postul Paștelui 2023 se lasă sec de brânză și de carne. Iată când este Lăsata Secului pentru Postul Paștelui 2023 în calendarul creștin ortodox.

Lăsata Secului pentru Postul Paștelui 2023 cuprinde două momente importante, ziua în care se lasă sec de carne și ziua în care se lasă sec de brânză. Iată când începe, de fapt, Postul Paștelui în anul 2023, dar și când se lasă sec de brânză.

În ce zi se lasă sec de brânză pentru Postul Paștelui 2023? 

Comparativ cu alte posturi de peste an, Postul Paștelui 2023 este singurul în care Lăsata Secului are două etape. Practic, mai întâi se lasă sec de carne, iar apoi se lasă sec de brânză.

În anul 2023, se lasă sec de brânză pentru Postul Paștelui pe data de 26 februarie. Practic, aceasta este ultima zi în care creștinilor ortodocși le este permis să mai consume brânză sau lactate. Acest moment în care se lasă sec de brânză pentru Postul Paștelui mai este cunoscut și sub denumirea de Duminica Izgonirii lui Adam din Rai.

Având în vedere că Postul Paștelui nu începe în fiecare an la dată fixă, ziua în care este lasă sec de brânză se schimbă de la un an la altul.

Înainte de a se lăsa sec de brânză pentru Postul Paștelui are loc Lăsata Secului de carne, în Duminica Înfricoșătoarei Judecăți. În anul 2023 se lasă sec de carne pe 19 februarie. În toată perioada care urmează după lăsarea secului de carne, creștinii ortodocși au dezlegare la ouă, lapte și brânză, mai exact între 20 și 26 februarie. 

Se lasă sec de brânză pentru Postul Paștelui 2023 pe 26 februarie
[Sursa: Unsplash]

Citește și: Zilele de post din 2023. Care sunt cele mai importante posturi de peste an și cum se ține corect postul

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Motivul pentru care Andreea Mantea a apărut umflată la față în ultimele zile, pe micile ecrane. Vedeta TV le spune urmăritorilor ce s-a întâmplat cu ea. „Tremur de durere. Iau foarte multe pastile.”

Lăsata Secului pentru Postul Paștelui 2023. Ce tradiții se respectă? 

Încă din cele mai vechi timpuri, de Lăsata Secului pentru Postul Paștelui se respectă mai multe tradiții, obiceiuri și superstiții. Se spune că este bine ca în ziua în care se lasă sec, fie că este vorba despre lăsatul secului de carne sau de brânză, credincioșii să organizeze o masă îmbelșugată și să își invite toate rudele. 

De Lăsata Secului, toate vasele și oalele se spală cu mare atenție, având în vedere că ele vor fi folosite ulterior pentru prepararea rețetelor de post. Mai mult, în unele zone ale țării, tradiția spune că în ziua în care se lasă sec de brânză trebuie ca oalele să fie puse cu gura în jos pentru a ține la distanță necazurile.

Având în vedere că Lăsata Secului pentru Postul Paștelui 2023 pică duminica, credincioșii nu au voie să spele, să calce, să coasă, ci aceasta ar trebui să fie o zi de odihnă și rugăciune.

Postul Paștelui 2023. Când începe și cât durează? 

După Lăsata Secului de carne și brânză începe Postul Paștelui. În anul 2023, perioada de post începe pe data de 27 februarie și durează până pe 16 aprilie 2023, ziua în care creștinii ortodocși sărbătoresc Învierea Mântuitorului Iisus Hristos.

Postul Paștelui este cel mai lung de peste an, are doar două dezlegări la pește, de Buna Vestire și de Florii, iar cea mai aspră săptămână din post este Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare. Este o perioadă în care credincioșii se pregătesc trupește și sufletește pentru cea mai mare sărbătoare a creștinătății, Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. 

Citește și: Pe ce dată se sărbătoresc Paștele ortodox și catolic 2023? Așa este calculată data la care este sărbătorită Învierea Mântuitorului Iisus Hristos

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.