Românii de toate vârstele așteaptă cu nerăbdare să vină luna decembrie pentru a întâmpina noul an după ce au împlinit toate obiceiurile vechi ale zonei, ce îi reconectează în această eră a tehnologiei. Colindatul este una dintre obiceiurile pe care și cei mici, dar și cei mari, le practică de sute de ani și care a rezistat testul timpului în România. Iată când se merge cu colindatul în anul 2023.
Când putem merge cu colindatul în luna decembrie a anului 2023
Colindatul reprezintă un obicei ce a rezistat în țara noastră de sute de ani, iar aceste se realizează de cele mai multe ori în grupuri, în noaptea dintre 24 spre 25 decembrie, atunci când gazdele nu trebuie să îi refuze pe colindători pentru a nu aduce ghinion în gospodărie. Însă, în funcție de zona din țară în care ne aflăm, colindatul poate începe de la data de 6 decembrie, atunci când credincioșii îl celebrează pe Sfântul Nicolae, iar cei mici îl așteaptă cu nerăbdare
Perioada colindelor se termină la data de 7 ianuarie 2024, atunci când îl pomenim pe Sfântul Ion, însă cea mai importantă seară pentru colinde, în care este vestită Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos, este în noaptea de Ajun. Atunci este momentul în care grupurile de colindători merg în casă în casă pentru a vesti Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos, aducându-le credincioșilor lumină în suflete pentru această perioadă sfântă, potrivit radioimpuls.ro .
Citește și: Când vine Moș Nicolae în 2023: Iată când se pun cadourile în ghete
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
În această noapte, colindătorii vor cânta cele mai vestite cântece, precum„ În drum spre Viflaim”, „Nașterea Domnului”, „Vestirea Păstorilor”, „Închinarea Păstorilor”, „Închinarea Magilor” și „Pornirea Magilor după stea”, iar după ce gazdele au primit cu inima deschisă faimoasele colinde, le oferă micilor colindători dulciuri, fructe sau chiar sume de bani.
Tradiții și obiceiuri pentru luna decembrie
Luna decembrie este ultima lună a anului 2023 și prima lună de iarnă, în care sunt celebrate cele mai importante sărbători, precum Sfântul Nicolae sau Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos, iar cum această perioadă este una foarte importantă, credincioșii țin cont de mai multe tradiții și obiceiuri.
Prima sărbătoare pe care cei mici o așteaptă cu nerăbdare este Sfântul Nicolae, deoarece în noaptea dintre 5 spre 6 decembrie, Moș Nicolae vine în casele copiilor pentru a le umple ghetuțele, dacă acestea au fost curățate și așezate lângă ușa de la intrare. Ghetuțele trebuie să fie curate pentru ca Moș Nicolae să lase dulciuri și fructe în acestea, dar și să fie cuminți, astfel încât să nu primească nuiele, în semn de avertisment.
Citește și: Povestea lui Moș Nicolae pe care toți copiii trebuie să o știe. De ce lasă cadouri în ghetuțe
O altă zi importantă în prima lună de iarnă este Ignatul, celebrat la data de 20 decembrie, zi cunoscută și sub denumirea de Ignatul porcilor. Se crede că în noaptea de dinainte, porcii își visează moartea, motiv pentru care aceștia refuză să mai mănânce pentru a se pregăti. Se crede că după ce porcul este tăiat este bine ca celor mici să le facem semnul crucii pe frunte din sângele acestuia, astfel încât aceștia să fie feriți de boli. Tot după curățarea porcului tăiat este bine să punem copilul pe porc, astfel încât să fie sănătos tot anul.