Când se merge cu Steaua? Versurile complete ale acestui colind

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 21 dec 2023, 13:18

Perioada colindelor a început, iar cel mai cunoscut cântec tradițional este „Steaua sus răsare”

Sursa: freepik

Cea mai frumoasă perioadă a anului a început, iar sunetul colindelor se aude tot mai des, atât la oraș, cât și în zonele rurale, dar când se merge cu Steaua?

Tradițiile de Crăciun sunt unele dintre cele mai apreciate de către români, iar una dintre cele mai comune și iubite o reprezintă colindatul. Perioada colindelor a început încă din primele zile ale lunii decembrie, însă oamenii așteaptă cu nerăbdare momentul în care tinerii vor merge cu Steaua, vestind astfel Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos.

Când se merge cu Steaua?

Colindele din perioada sărbătorilor de iarnă ne transpun într-un peisaj de basm, iar primele versuri care să aducă aminte de evenimentul mult așteptat al acestei luni, Nașterea Mântuitorului, s-au auzit încă de la începutul lunii decembrie. Deși colindele specifice acestei perioade au început încă de la data de 6 decembrie 2023, atunci când a fost celebrat Sfântul Nicolae, cea mai importantă și puternică zi pentru colindat este cea din Ajun.

Seara de 24 decembrie este cea mai importantă pentru colindători, vestind cu ajutorul versurilor puternice Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos. Steaua este colindul pe care românii îl rostesc în ziua de Ajun, reprezentând steaua ce i-a ghidat pe cei trei magi către Betleem.

Tinerii merg din casă în casă cu Steaua pentru a da de veste că Iisus s-a născut, potrivit playtech.ro.

Colindele se aud în orice zonă din România, dar care este data la care trebuie să mergem cu Steaua
[Sursa: freepik]

În funcție de regiunea din România, mersul cu Steaua poate să difere ca și durată, în Bucovina se merge cu Steaua din Ajunul Crăciunului până de Sfântul Vasile, însă în alte zone din țară, tinerii îmbrăcați adesea în straie tradiționale merg cu Steaua până la finalul zilelor de Crăciun. În unele zone rurale din România, tinerii se îmbracă în costume care să ilustreze persoanele din Biblie, astfel se recreează momentul vestirii Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos.

Citește și: Colinde românești pentru Crăciun: Topul celor mai frumoase melodii de iarnă

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”

Steaua pe care tinerii satului o poartă din casă în casă trebuie să fie făcută din hârtie cartonată, astfel încât să nu poată fi ușor de distrus de condițiile meteorologice, iar un element foarte important pe care trebuie să îl aibă este strălucirea. Este important ca Steaua cu care merg la colindat tinerii să fie foarte strălucitoare, astfel încât aceasta să poată fi văzută de către cei trei magi de la depărtare, pentru a descoperi locul în care s-a născut Mântuitorul. De Stea trebuie să fie atașată și o icoană.

„Steaua sus răsare” este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate colinde, însă în perioada sărbătorilor de iarnă se mai aud și alte cântece specifice, precum „În oraşul Vitleem”; „Trei crai de la răsărit”, „Moș Crăciun cu plete dalbe”, „O, ce veste minunată!”.

Versurile colindului celebru

Steaua sus răsare,
Ca o taină mare,
Steaua luminează
Şi adeverează,
Steaua străluceşte
Şi lumii vesteşte
Că astăzi curata,
Preanevinovata
Fecioara Maria,
Naşte pe Messia
In ţara vestită
Bethleem numită.
Magii cum zăriră
Steaua şi porniră

Care sunt versurile celui mai cunoscut colind din România?
[Sursa: freepik]

Mergând după rază
Pe Hristos să-l vază.
Şi dacă sosiră,
Îndată-l găsiră,
La Dânsul intrară
Şi se închinară
Cu daruri gătite
Lui Hristos menite,
Luând fiecare,
Bucurie mare.
Care bucurie
Şi la noi să fie
De la tinereţe
Pân’la bătrâneţe.

 

 

Taguri: