Când se plantează roșiile și când se montează solarul

Author: Raluca Ionita
Actualizat: 21 ian 2021, 12:36

Roșiile trebuie plantate într-o anumită perioadă, dacă vreți să obțineți cele mai bune legume. De asemenea, nici solarul nu se poate monta oricând.

Roșiile sunt printre cele mai consumate legume în țara noastră și nu numai. Dacă aveți grădină sau solar și vreți să plantați propriile dumneavoastră răsaduri, noi vă învățăm când trebuie să faceți acest lucru. 

Când și cum trebuie să plantați roșiile în solar

Roșiile fac parte din familia botanică Solanaceae, la fel ca și vinetele și ardeii. Acestea au fost cultivate prima dată în sudul Americii de Nord și din nordul Americii de Sud. 

În zilele noastre, roșiile se numără printre cele mai iubite legume în întreaga lume. Planta este una cățărătoare și are nevoie de o climă temperată, pentru a se dezvolta normal. 

Răsadul de roșie poate ajunge și până la 3 metri înălțime, așa că are nevoie de pari pe care să fie legată, pentru a putea crește în voie. 

Dacă vreți să plantați și dumneavoastră roșii, trebuie să respectați câteva reguli. Astfel, răsadurile de roșii se plantează în grădină atunci când solul are o temperatură de cel puțin 10 grade. 

Asta înseamnă că puteți pune răsadurile în pământ undeva după jumătatea lunii aprilie sau chiar la începutul lunii mai. Dacă aveți solar, lucrurile se schimbă destul de mult, în sensul că aici temperatura este mai ridicată, așa că puteți planta roșiile mult mai devreme. 

Chiar de pe 25 martie puteți începe să faceți acest procedeu. Veți planta roșiile cu mâna, în gropi care să nu fie foarte adânci, ci să aibă aproximativ 2 centimetri. Recoltarea se poate face în luna mai.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

De asemenea, puteți planta roșiile în solar în luna iunie și în acest caz, le veți recolta în august și septembrie. 

Înainte de a vă apuca să plantați roșiile, trebuie să țineți cont și de cât de dezvoltat este răsadul. Acesta ar trebui să aibă între 55 și 77 de zile. 

Roșiile sunt foarte sensibile la temperaturile mici, așa că ideal ar fi să aveți peste 20 de grade în solar, dar nu mai mult de 26 de grade. Răsadurile de roșii se vor usca din cauza căldurii excesive. 

Când se montează solarul 

În condițiile în care cele mai multe legume sunt anuale, solarul nu prea își are rostul în perioada de iarnă. Din luna martie, puteți începe să-l puneți din nou în funcțiune sau vă puteți construi un solar nou, în cazul în care nu ați avut unul până acum. 

Aveți nevoie de aproximativ 6 metri pătrați, dacă vreți să plantați legume doar pentru consumul personal.

Montați solarul într-o zonă în care să fie mai multă lumină și să nu aveți copaci în jur. De asemenea, terenul pe care puneți solarul ar trebui să nu aibă o umiditate ridicată pe timpul iernii. 

Asta înseamnă că aveți nevoie de un teren protejat de vântul puternic și care să fie într-o ușoară pantă. În acest fel, apa se va scurge mai ușor. 

Aveți nevoie de pământ fertil, nisipos și care să fie bine drenat. De asemenea, este foarte importantă structura solarului. Aceasta trebuie să fie rezistentă, dar ușoară, în același timp. 

Structura solarului se prinde foarte bine în pământ, pentru ca vântul puternic să nu o smulgă. Folia transparentă trebuie să protejeze foarte bine interiorul și să mențină căldura. Lumina trebuie să pătrundă prin ea, dar să nu o îngălbenească. 

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.