Când se pot vaccina gravidele împotriva COVID-19? Medicul ginecolog Nicolae Gică: "Ele vor beneficia de..."

Author: Marina Ionescu
Actualizat: 25 iul 2022, 03:50
Care este momentul potrivit pentru vaccinarea gravidelor.
Sursa: PixaBay

Campania de vaccinare împotriva Covid-19 este în plină dezvoltare, iar femeile însărcinate se întreabă cât de sigur și eficient este acesta pentru ele.

În ultimele luni s-a pus accent pe vaccinul anti-Covid, acesta fiind răspândit în întreaga lume pentru imunizarea oamenilor. Însă, femeile însărcinate vor să afle dacă acesta este sigur pentru ele și pentru viitorii lor bebeluși.

Citeste si: Ce trebuie să faci dacă întâmpini reacții adverse după vaccinarea anti-COVID? Care sunt cele mai frecvente efecte secundare

Vaccinul anti-Covd pentru femeile însărcinate

Viitoarele mămici se gândesc dacă vaccinul împotriva coronavirusului este eficient pentru ele și dacă acesta le poate afecta sarcina. De asemenea, acestea se întreabă daca vaccinul anti-Covid poate duce la un risc mai mare de malformatii ale bebelușilor sau daca îl pot administra in timpul alaptării.

Pentru aceste întrebări, medicul ginecolog Nicolae Gică a mărturist care este momentul potrivit pentru vaccinarea gravidelor. 

”Vaccinarea nu este contraindicată la gravide, ele vor beneficia de efectele vaccinării, şi anume de formarea de anticorpi", a spus dr. Nicolae Gică, medic ginecolog.

Citeste si: OFICIAL! Pașaportul COVID a fost aprobat în UE. Documentul va putea fi folosit pentru călătorii începând cu luna IUNIE

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Totodată, de la începutul pandemiei de coronavirus s-a spus despre femeile însărcinate că reprezintă o grupă de risc în această perioadă, iar dacă se infectează cu virusul, ele pot să dezvolte în orice moment forme foarte grave ale unei infecţii cu Sars CoV-2. 

"În ultimul an de pandemie, după studiile făcute în toată lumea şi în ţările grav afectate s-a demonstrat că gravidele sunt la risc şi dezvoltă forme mai grave de boală comparativ cu populaţia generală", a mai declarat ginecologul Nicolae Gică.

Deoarece în trimestrul unu apar toate malformaţiile, specialiștii sugerează ca viitoarele mămici să se vaccineze în cel de-al doilea trimestru de sarcină.  Mai mult, femeile însărcinate care s-au vaccinat din trimestrul doi de sarcină, vor produce anticorpi care vor trece bariera placentară.

Citeste si: Ce se întâmplă dacă România nu atinge ținta de 5 milioane de persoane vaccinate până la 1 iunie? Premierul României, anunț important despre restricții: „Nu putem depăși pandemia decât...”

Medicul ginecolog Nicolae Gică a mărturisit că astfel și nou-născutul va fi imunizat la naștere. Iar "dacă o femeie rămâne însărcinată între cele două doze de vaccin", medicul a mai precizat că "vaccinarea trebuie să continue, deoarece beneficiile vaccinării sunt mai mari decât complicaţiile date apoi de boală.", potrivit Spynews.ro.  

De asemenea, medicul a mai precizzat ca femeile care alăptează se pot vaccina,  acestea având si un avantaj destul de mare: "anticorpii formaţi vor trece prin lapte şi i se vor transmite și bebelușului."