Când se prescrie o amendă. Potrivit Codului de procedură fiscală, amenda administrativă se prescrie în termen de 5 ani, termen care curge de la data de 1 ianuarie a anului următor.
În ceea ce privește amenzile de circulație, acestea se prescriu dacă persoanele în cauză nu sunt amendate în timp util. Șoferii pot fi sancționați cu amendă doar într-o perioadă de timp limitată.
Așadar, împlinirea termenului de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor datei la care ai primit amenda reprezintă momentul când se prescrie amenda .
Când se prescrie o amendă în România
Când se prescrie o amendă în România. Potrivit prevederilor Codului de procedură fiscală, amenda administrativă se prescrie în termen de 5 ani, termen care curge de la data de 1 ianuarie a anului următor.
Art. 215 din Codul de procedură fiscală prevede că:
„ (1) Dreptul organului de executare silită de a cere executarea silită a creanţelor fiscale se prescrie în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naştere acest drept.
(2) Termenul de prescripţie prevăzut la alin. (1) se aplică şi creanţelor provenind din amenzi contravenţionale .”
Așadar, amenzile contravenționale se prescriu la împlinirea termenului de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor datei la care ai primit amenda.
De exemplu, dacă ai primit amenda la data de 16 iulie 2016, ea se va prescrie la data de 1 ianuarie 2022, termenul de început al prescripției fiind 1 ianuarie 2017.
Atenție! Dacă ești notificat în scris să plătești amenda, atunci cursul prescripției se întrerupe, iar termenul de prescripție de 5 ani se calculează de la data ultimei notificări, potrivit avocatoo.ro .
Întreruperea termenului de prescripție a amenzilor
1)Termenul de prescripţie prevăzut la art. 215 se întrerupe:
a) În cazurile şi în condiţiile stabilite de lege pentru întreruperea termenului de prescripţie a dreptului la acţiune;
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
b) pe data îndeplinirii de către debitor, înainte de începerea executării silite sau în cursul acesteia, a unui act voluntar de plată a obligaţiei prevăzute în titlul executoriu ori a recunoaşterii în orice alt mod a datoriei;
c) pe data îndeplinirii, în cursul executării silite, a unui act de executare silită;
d) la data comunicării procesului-verbal de insolvabilitate;
e) în alte cazuri prevăzute de lege.
(2) În cazul în care pentru acelaşi titlu executoriu organul fiscal emite şi comunică debitorului mai multe somaţii, termenul de prescripţie se întrerupe potrivit alin. (1) lit. c) doar în cazul primei somaţii.
Cum poți scăpa mai ușor de o amenda
Cea mai simplă cale de a scăpa de o amendă are legătură cu procesul verbal, mai exact cu modalitatea în care a fost întocmit acesta. Dacă procesul verbal are vicii de formă, eventuala amendă dispusă va fi anulată fără întrebări suplimentare.
Proces verbal de contraventie se întocmeşte de către una sau mai multe persoane împuternicite de un organ de stat, inspectorate şi inspecţii din cadrul organelor centrale sau locale de specialitate din administraţia publică (Inspectoratul sanitar, Inspectoratul pentru controlul calităţii etc).
Acestea pot aplica sancţiuni administrative, în baza proceselor verbale încheiate. De obicei se încheie pe formulare tipizate şi au următoarea structură:
- antetul instituţiei;
- titlu şi obiectul procesului verbal;
- nr. de ordine şi data;
-numele şi calitatea persoanei sau persoanelor care au făcut constatarea, cu indicarea actului de împuternicire respectiv;
- consemnarea detaliată a faptelor, cu enumerarea elementelor pe care se întemeiază (constatări personale, declaraţii, documente etc);
- menţionarea numărului de exemplare în care a fost întocmit şi destinaţia fiecărui exemplar; semnăturile persoanelor care l-au întocmit.
Potrivit OG 2/2001 privind regimul contraventiilor un proces verbal de contraventie este nul daca: "Lipsa mentiunilor privind numele, prenumele şi calitatea agentului constatator, numele şi prenumele contravenientului, iar în cazul persoanei juridice lipsa denumirii şi a sediului acesteia, a faptei săvârşite şi a datei comiterii acesteia sau a semnăturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constată şi din oficiu„