Când se pune busuioc sub pernă de Bobotează. Tradiția prin care fetele nemăritate pot visa chipul sufletului pereche

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 05 ian 2023, 17:34

Fetele își pun busuioc sub pernă de Bobotează 

Sursa: PixaBay

De Bobotează 2023, credincioșii țin cont de mai multe tradiții și obiceiuri pentru a avea parte de noroc și sănătate. Iată când se pune busuioc sub pernă de Bobotează și cine trebuie să îndeplinească acest ritual.

Una dintre cele mai cunoscute tradiții de Bobotează este cea care spune că fetele își pot afla ursitul dacă își pun busuioc sub pernă. Ce trebuie să facă tinerele nemăritate pentru ca în vis să le apară chipul sufletului pereche?

Boboteaza 2023. Când se pune busuioc sub pernă? 

De Bobotează 2023, în popor se respectă foarte multe tradiții, obiceiuri și superstiții. Majoritatea s-au transmis din generație în generație, astfel că sunt vechi de sute de ani.

Când vine vorba despre norocul în dragoste, fetele nemăritate știu că de Bobotează au șanse mari să își afle ursitul. Cum pot face acest lucru? Ei bine, chipul bărbatului cu care se vor căsători le poate apărea în vis dacă își pun busuioc sub pernă.

Tradiția spune că se pune busuioc sub pernă în noaptea de dinainte de Bobotează, adică în noaptea de 5 spre 6 ianuarie.

Fetele care nu sunt măritate trebuie să țină post în ajun de Bobotează, să se roage și să își pună sub pernă o crenguță de busuioc. Se crede că au șanse mari să își viseze alesul în această noapte cu adevărat magică. Pe lângă busuiocul care se pune sub pernă în ajun de Bobotează, fete își pun pe inelar un fir roșu de mătase, tot pentru a avea noroc în dragoste.

O altă superstiție spune că fetele care cad pe gheață în ziua de Bobotează au șanse mari să se căsătorească în noul an, mai ales dacă, cu o noapte în urmă, în vis le-a apărut ursitul.

Pe lângă busuiocul care se pune sub pernă, fetele care își doresc să se mărite trebuie să mănânce în ajun de Bobotează o turtă foarte sărată. Dacă în vis le va apărea un bărbat care le va aduce apă, atunci înseamnă că el este ursitul lor.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Câte zile nu ai voie să speli după Bobotează 2023. Greșeala pe care o fac majoritatea românilor

Când se pune busuioc sub pernă în 2023? Momentele din an în care fetele își pot afla ursitul

Nu doar în ajun de Bobotează fetele își pot pune busuioc sub pernă pentru a-și visa ursitul, ci în timpul anului mai sunt alte 2 zile importante când pot face acest lucru. Astfel, dacă în vis nu le apare ursitul de Bobotează, fetele nemăritate care vor să știe cine va fi alesul lor își mai pot pune busuioc sub pernă în noaptea de Sânziene, pe 23 spre 24 iunie.

Se crede că această noapte este magică și că fetele pot afla cine este bărbatul alături de care își vor petrece întreaga viață. 

Al treilea moment din an în care se pune busuioc sub pernă este în ajun de Sfântul Andrei, o altă sărbătoare încărcată de semnificație și de care se leagă foarte multe obiceiuri și superstiții. Femeile care vor să afle chipul sufletului pereche trebuie să își pună o crenguță de busuioc sub pernă în noaptea de 29 spre 30 decembrie. 

Citește și: Bobotează 2023: Ce este bine să dai de pomană?. Tradiții și obiceiuri creștine pentru 6 ianuarie, de Botezul Domnului

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.