Când se pune busuioc sub pernă şi care este originea acestui obicei

Autor: Elena Padure
Actualizat: 20 iul 2022, 02:20
De ce se pune busuioc sub perna de Boboteaza

Tradiţia de a pune busuioc sub pernă este bine cunoscută de majoritatea românilor. Ia-tă care este însemnătatea ei.

Ziua de Bobotează aduce cu sine multe datini și obiceiuri. Printre tradiţiile de bobotează se numără şi pusul de busuioc sub pernă. Acest gest se adresează fetelor nemăritate.

Tradiţia busuiocului sub pernă

În noaptea de 5 spre 6 ianuarie, adică în Ajunul Bobotezei, fetele nemăritate sunt sfătuite să îşi pună busuioc sub pernă. Astfel, le-ar putea fi dezvăluit destinului în dragoste.

Potrivit tradiției, fetele care vor să își viseze ursitul trebuie să ceară preotului un fir de busuioc sfințit, iar mai apoi îl pună sub pernă.

Se spune că busuiocul ar avea puteri speciale și este folosit în descântece de dragoste. Astfel, fata care postește, se roagă înainte de somn și pune firul de busuioc sub pernă în Ajunul Bobotezei  are șanse mari să-și viseze alesul.

Tot tinerele necăsătorite ar trebui să mănânce o turtă sărată de făină, înainte de somn. Dacă vei visa un bărbat care îți aduce apă ca să-ți potolească setea, acela va fi alesul.

Tot fetele nemăritate își pun pe inelar un fir de lână roșu, sau o verighetă împrumutată sub pernă, tot pentru a-și visa ursitul.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ritualul lumânărilor de Bobotează

În unele zone ale țării există lumânărilor de de Bobotează. Acolo, se lasă să plutească două lumânări într-o farfurie cu apă. Una din ele reprezintă fata şi cealaltă băiatul pe care fata îl place. Dacă lumânările sunt atrase una spre cealaltă şi se întâlnesc, se spune că fata îşi va uni destinul bărbatul iubit.

Citeste si: Apa sfinţită de Boboteză se bea doar opt zile! Cum se păstrează şi la ce este folositoare aghiasma?

Boboteaza este sărbătorită la 6 ianuarie de către Biserica ortodoxă și catolică. Această sărbătoare încheie ciclul celor 12 zile ale celebrărilor de iarnă care încep în Ajunul Crăciunului. În grecește, cuvântul Bobotează este numit Teofanie sau Epifanie care se traduce prin “Arătarea Domnului”.

Citeste si: Când este Sfântul Ion? Lucrurile pe care nu trebuie să le faci în această zi sfântă