Când se pune busuiocul sub pernă în 2023. 3 momente în care fetele își pot afla ursitul

Autor: Amalia Georgescu

Când se pune busuioc sub pernă în 2023

Sursa: Pexels.com

În anul 2023 există 3 momente importante în care se pune busuiocul sub pernă. Iată când trebuie să își pună fetele busuioc sub pernă pentru a-și putea afla ursitul.

Încă din cele mai vechi timpuri, busuiocul a fost considerat o plantă cu puteri miraculoase, astfel că în continuare există o mulțime de tradiții, obiceiuri și superstiții care au în centrul lor busuiocul. Iată când trebuie să își pună fetele în 2023 busuioc sub pernă pentru a-și afla ursitul.

Când se pune busuioc sub pernă în 2023?

În anul 2023 sunt mai multe momente în care se pune busuioc sub pernă pentru aflarea ursitului.

Este vorba despre trei sărbători importante din calendarul creștin ortodox. 

Prima sărbătoare este Boboteaza, sărbătorită pe 6 ianuarie 2023. Tradiția spune că în Ajunul Bobotezei, fetele nemăritate trebuie să își pună busuioc sfințit sub pernă pentru a-și visa ursitul. 

O altă superstiție spune că fetele care alunecă pe gheață în ziua de Bobotează, pe 6 ianuarie 2023, cu siguranță se vor mărita până la finalul anului.

Aceeași superstiție este valabilă și pentru băieții care cad pe gheață. 

Al doilea moment din anul 2023 în care se pune busuioc sub pernă estre în noaptea de Sânziene. Această sărbătoare este considerată drept una cu adevărat magică și în care se pot întâmpla minuni, astfel că fetele pot afla ce bărbat le este sortit dacă își pun busuioc sub pernă.

Ultimul moment din an în care se pune busuioc sub pernă pentru aflarea ursitului este de Sfântul Andrei.

Se spune că în această noapte se desfac cele două lumi și din acest motiv se pot îndeplini farmecele în dragoste.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Pe ce dată pică Boboteaza, prima mare sărbătoare din 2023. Tradiții și obiceiuri: Se sfințesc apele, iar fetele nemăritate țin post negru să își viseze ursitul

Care este semnificația acestei tradiții?

Tradiția spune că pentru a-și afla ursitul, fetele care nu sunt măritate trebuie să își pună busuioc sub pernă. Cu toate acestea, nu este vorba despre orice fel de busuioc, ci planta trebuie sfințită întâi la biserică și stropită cu agheasmă.

Conform obiceiului, crenguțele de busuioc se leagă cu un fir roșu, iar mai apoi se pun sub pernă. Fetele nemăritate trebuie să folosească același fir roșu pentru a-și face un inel pentru degetul inelar de la mâna stângă. 

În noaptea în care se pune busuiocul sub pernă, fetele nemăritate trebuie să se roage pentru noroc în dragoste și pentru sănătate și se spune că în vis le va apărea ursitul.

Este vorba despre bărbatul pe care îl vor iubi toată viața și cu care vor ajunge să se căsătorească. 

Busuiocul este o plantă importantă în cultura creștină. Dincolo de tradiția care spune că fetele își pot visa ursitul dacă pun busuioc sub pernă, se spune că această plantă poate aduce norocul în casă, belșug și sănătate. De cele mai multe ori, busuiocul este păstrat la icoane, mai ales dacă este vorba despre busuiocul sfințit la biserică și adus acasă de credincioși. 

În plus, în trecut se credea că uleiul parfumat de busuioc poate alunga tristețea și lacrimile.

Citește și: Câte zile nu se spală rufe după Bobotează, ziua în care se sfințesc apele. Tradiții și superstiții de Bobotează

 

Taguri: