Când se redeschide Transfăgărășanul în 2023?

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 24 ian 2024, 02:10

Transfăgărășanul ar putea rămâne deschis mai multe săptămâni pe an.

Sursa: pixabay.com

Află când se redeschide Transfăgărășanul și organizează-ți prima excursie din acest an.

Transfăgărășanul ar putea rămâne deschis mai multe săptămâni pe an, potrivit unui proiect discutat de CNAIR. Când se deschide Transfăgărășanul în acest an?

Când poți vizita Transfăgărășanul?

Transfăgărășanul sau DN7C este al doilea cel mai înalt drum asfaltat din România după Transalpina, ajungând la o altitudine de 2.042 de metri.

Transfăgărășanul a fost construit între 1970 și 1974, în vremea lui Nicolae Ceaușescu, ca răspuns la invazia Cehoslovaciei din 1968 de către URSS.

Ceaușescu dorea să asigure un acces militar rapid peste munți în cazul unei invazii sovietice.

În prezent Transfăgărășanul s-a închis la începutul lunii noiembrie 2022 și în mod normal, acesta este închis din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile până în luna iunie, aproximativ 8 luni. Transalpina se redeschide în anul 2023 în luna iunie, însă data exactă nu a fost anunțată încă.

Citește și: Când se redeschide Transalpina și Transfăgărașanul în 2023?

Transfăgărașanul va fi modernizat

CNAIR ia în calcul modernizarea Transfăgărășanului. Mai exact, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat miercuri, 22 februarie, pe site-ul propriu, că are de gând să efectueze lucrări de modernizare a cunoscutei șosele ce străbate Munții Făgăraș. Contractul va fi finanțat din Fonduri Europene.

Activitățile şi serviciile ce vor fi realizate vor fi:

- efectuarea expertizei tehnice, care să promoveze intervențiile asupra drumului existent, pentru ca circulaţia sa fie deschisă tot timpul anului sau pentru o perioadă de timp cât mai îndelungată şi pe secțiunea de drum

cuprinsă între km 104+000 (Piscul Negru) şi km 130+800 (Cabana Bâlea Cascada) prin adoptarea unor soluții tehnice corespunzătoare,

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

- elaborarea Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenții,

- elaborarea documentației de atribuire a contractului de proiectare şi execuție lucrări şi asistență tehnică acordată beneficiarului în perioada derulării procedurii de achiziție publică.

Potrivit companiei, în cadrul viitorului contract care face obiectul consultării de piață vor fi cuprinse realizarea expertizei tehnice, care să promoveze intervențiile asupra drumului existent, pentru ca circulația sa fie deschisă tot timpul anului sau pentru o perioadă de timp cât mai îndelungată și pe secțiunea de drum cuprinsă între km 104+000 (Piscul Negru)

și km 130+800 (Cabana Bâlea Cascada), elaborare documentației de avizare a lucrărilor și elaborarea documentației de atribuire a contractului de proiectare și execuție lucrări și asistență tehnică acordată beneficiarului în perioada derulării procedurii de achiziție publică.

Obiectivul general al proiectului constă în stabilirea măsurilor de intervenție necesare a fi întreprinse pentru desfășurarea, pe cât posibil, a traficului tot timpul anului pe Transfăgărășan, și pentru a dezvolta economic regiuni deservite de rețeaua rutieră existentă.

Citește și: Guvernul vrea să ofere un ajutor de stat operatorilor care vor să investească în turismul balnear

„Pentru DN 7C, proiectul de modernizare va deveni un motor pentru dezvoltarea economică şi se va axa pe dezvoltarea turismului, o ramură economică dezvoltată cel mai mult în zona de influentă a proiectului, prin creșterea accesibilității spre şi dinspre zonele în care turismul este prezent sau în care turismul poate prospera prin valorificarea potențialului existent.

Modernizarea implică şi creșterea calității vieţii şi a condiţiilor de mediu ale cetățenilor din zonele adiacente drumului, precum şi a condiţiilor în care se desfăşoară traficul, toate aceste elemente contribuind activ la valorificarea Transfăgărăşanului din punct de vedere turistic”, conform CNAIR.

Sursă: wall-street.ro