Când se sărbătoresc Moșii de Vară? Ziua în care sunt amintite persoanele trecute la cele veșnice

Autor: Bianca Vidoi

Când se sărbătoresc Moșii de Vară?

Sursa: doxologia.ro

Moșii de Vară sunt celebrați anual în sâmbăta Rusaliilor, fiind ziua în care creștinii împart diferite pachete pentru sufletele celor adormiți.

Moșii de Vară sau Sâmbăta Morților are loc în fiecare an înainte de sărbătoarea Rusaliilor, respectiv a Pogorârii Duhului Sfânt, iar în această zi, credincioșii merg la biserică pentru a sfinți pachetele pregătite pentru sufletele celor trecuți la cele veșnice. Iată care este data exactă la care sunt pomeniți Moșii de Vară.

Când se sărbătoresc Moșii de Vară?

Biserica a decis ca zilele să sâmbătă să fie cele în care sunt amintiți și cinstiți sufletele celor trecuți la cele sfinte, iar pe întreg parcursul anului bisericesc, există două zile de sâmbătă ce sunt

dedicate pentru pomenirea persoanelor decedate, mai exact: sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne și sâmbăta dinaintea Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt, fiind cunoscute și sub denumirea de Moși de Iarnă și Moși de Vară.

Moșii de Vară au loc anul acesta la data de 22 iunie, atunci când la Biserică au loc slujbe de pomenire a celor care au trecut la cele veșnice, dar și Sfinte Liturghii.

În această zi sfântă sunt amintite persoanele trecute la cele veșnice, iar pe parcursul slujbelor, credincioșii rostesc rugăciuni pentru a se asigura că sufletele celor decedați se vor bucura de darurile Sfântului Duh, deoarece Pogorârea Sfântului Duh are loc în următoarea zi, la data de 23 iunie, fiind cunoscută drept Rusalii. Rusaliile sunt celebrate la 50 de zile de la Învierea Mântuitorului Iisus Hristos sau la 10 zile de la Înălțarea Domnului. 

În ziua în care are loc Sâmbăta Morților, credincioșii merg la biserică, alături de diferite pachete în care se află preparatele preferate ale persoanei decedate, alături de tacâmuri și vase. Aceste pachete sunt binecuvântate în cadrul slujbelor, după care sunt oferite de pomană persoanelor mai puțin norocoase, potrivit condoleante.ro.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Rugăciunea pe care trebuie să o rostim în Sâmbăta Morților

„Doamne lisuse Hristoase, Judecătorul meu Prea drept! Cunosc că păcatele mele sunt fără de număr. De aceea, Te rog în această zi, în care de Iosif și de Nicodim pus fiind în Mormânt, Te-ai pogorât în iad cu Sfântul și Îndumnezeitul Tău suflet și de acolo ai depărtat întunericul cu lumina Dumnezeirii Tale și ai adus bucurie nespus de mare strămoșilor noștri, căci i-ai mântuit de sclavia cea cumplită și i-ai suit în Rai.

Îngroapă păcatele mele și cugetele mele cele rele și viclene, ca să piară din mintea mea și să nu se mai lupte cu sufletul meu.

Luminează întunecatul iad al inimii mele, alungă întunericul păcatelor mele, și suie mintea mea la cer, ca să mă bucur de Fața Ta. Așa, Doamne, primește umilita mea rugăciune ca o tămâie mirositoare, pentru rugăciunile iubitei Tale Maici, care Te-a văzut pe Cruce pironit între doi tâlhari, și de durerile Tale cumplite i s-a rănit inima; care împreună cu ucenicii și cu mironosițele Te-au pus în mormânt, care a

treia zi Te-au văzut înviat din morți și la înălțarea Ta Te-au văzut suindu-Te de la pământ la cer, însoțit de Sfinții Tăi Îngeri.

Citește și: Pe ce dată pică Moșii de Vară în 2024

Îndură-Te, Doamne, și de cei vii și de cei răposati, pentru rugăciunile Sfinților Tăi, către care zic și eu, nevrednicul: O, fericiți servitori ai lui Dumnezeu! Nu încetați a vă ruga Lui, ziua și noaptea pentru noi, nevrednicii, care pururea greșim cu atâtea nenumărate păcate! Mijlociți pentru noi Darul și ajutorul lui Dumnezeu, pe care nu știm a-l cere după cuviință. Nu încetați a vă ruga, pentru că prin rugăciunile voastre, păcătoșii să câștige iertare, săracii ajutorul, întristații mângâiere, bolnavii sănătate, cei slabi la minte înțelepciune, cei tulburați liniște, cei asupriți ocrotire, și toți împreună Darul lui Dumnezeu, spre folosul cel sufletesc, în mărirea lui Dumnezeu Celui în Treime lăudat, Căruia i se cuvine cinste și închinăciune în veci. Amin!”