În fiecare an, Crăciunul este sărbătorit pe data de 25 decembrie de către creștini ortodocși, însă există și câteva excepții. Chiar dacă este o sărbătoare cu dată fixă, unele persoane sărbătoresc Crăciunul mai târziu, pe stil vechi. Ce înseamnă acest lucru și când pică sărbătoarea pentru aceste persoane?
Crăciun pe stil vechi. Când se sărbătorește și care este explicația?
În calendarul creștin ortodox, Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos sau Crăciunul pică pe data de 25 decembrie, aceasta fiind una dintre cele mai importante sărbători de peste an.
Crăciunul pe rit vechi este sărbătorit de persoanele care iau în calcul calendarul iulian. Această diferență este dată de faptul că acest calendar este decalat cu 13 zile față de calendarul gregorian, calendarul oficial al Bisericii Ortodoxe Române.
Pe 7 ianuarie 2023, atunci când se sărbătorește Crăciunul pe stil vechi, cei mai mulți români sărbătoresc Soborul Sfântului Ioan Botezătorul.
Cei mai mulți dintre cei care sărbătoresc Crăciunul pe rit vechi sunt ruși lipoveni, ucraineni, basarabeni, armeni și sârbi.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Tradiții și obiceiuri pe care le respectă cei care sărbătoresc Crăciunul pe rit vechi
Sărbătoarea Crăciunului este una încărcată de semnificație, astfel că se respectă mai multe tradiții și obiceiuri cu această ocazie. Moldovenii, ardelenii sau minoritățile de ruși lipoveni, armeni, bulgari, ucraineni sau sârbi care sărbătoresc Crăciunul pe stil vechi obișnuiesc să prepare câte 12 feluri de mâncare diferite cu această ocazie, fiecare fel de mâncare fiind atribuit unui apostol.
În Ajunul Crăciunului se ține post, astfel că se consumă compot de prune afumate, sarmale de post sau grâu fiert cu nucă, acesta din urmă fiind consumat pe 24 decembrie și de credincioșii care sărbătoresc Crăciunul după calendarul gregorian.
Tot în Ajunul Crăciunului pe stil vechi se primesc și colindătorii, iar la miezul nopții, există obiceiul ca oamenii să meargă la biserică pentru a participa la o slujbă specială, numită snocne.
Cei care sărbătoresc Crăciunul pe stil vechi obișnuiesc să meargă la biserica pe 7 ianuarie 2022, atunci când pică sărbătoarea, iar după ce participă la slujbă se strâng în jurul mesei, alături de cei dragi. De pe masa de sărbătoare nu lipsesc bucate specifice ca haladet, care este un fel de piftie, lapșa, o supă de pui cu tăiței, cozonac sau vareniki, un fel de colțunași cu brânză, potrivit agerpres.ro
Basarabenii care sărbătoresc Crăciunul pe stil vechi, pe 7 ianuarie, pregătesc în Ajun de Crăciun un colac în formă de 8, care poartă denumirea de Crăciunel și un al doilea colac cunoscut ca Ajunelul. Tradiția spune că cei doi colaci trebuie păstrați la icoană, alături de câteva fire de busuioc, până de Sfântul Gheorghe. În această zi sfântă, colacii se dau animalelor și se spune că au puterea de a le proteja de rele.