Când se sărbătorește Sfânta Ecaterina în 2023: Calendar ortodox pentru noiembrie

Autor: Cristina Mocanu

Sfânta Ecaterina

Sursa: facebook.com

În luna noiembrie, creștinii ortodocși o sărbătoresc pe Sfânta Ecaterina.

Sărbătoarea Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina, una dintre cele mai iubite și cunoscute figuri ale creștinismului, este prăznuită în calendarul liturgic ortodox în luna noiembrie, în fiecare an.

Pe ce dată este sărbătorită Sfânta Ecaterina în 2023?

Sărbătoarea Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina, una dintre cele mai iubite și cunoscute figuri ale creștinismului, este prăznuită în calendarul liturgic ortodox pe data de 25 noiembrie.

Această zi reprezintă un moment de aducere aminte și închinare dedicat vieții, credinței și curajului acestei sfinte remarcabile. Cu o istorie bogată și un exemplu de mărturisire a credinței în fața persecuțiilor, Sfânta Ecaterina este adesea venerată pentru înțelepciunea ei, devotamentul față de Dumnezeu și pentru faptul că a mărturisit credința creștină într-o perioadă în care creștinii erau adesea supuși marilor persecuții. În continuare, vom explora mai în detaliu viața și însemnătatea acestei sfinte și modul în care sărbătoarea ei este sărbătorită în tradiția creștină.

Viața Sfintei Ecaterina?     

Potrivit crestinortodox.ro, Sfânta Muceniță Ecaterina este prăznuită în calendarul creștin pe 25 noiembrie, iar viața ei este un exemplu de curaj și credință în Dumnezeu. Această sfântă a trăit în timpul împăratului Maximian, la începutul secolului al IV-lea, în cetatea Alexandria, într-o familie nobilă.

Ecaterina era cunoscută pentru frumusețea și înțelepciunea ei, iar însuși împăratul Maximian dorea să o ia de soție.

Cu toate acestea, Ecaterina ajunsese să creadă că niciun bărbat nu se poate ridica la nivelul ei intelectual, motiv pentru care refuza să se mărite. Îngrijorată pentru soarta fiicei sale, mama ei a decis să o ducă la un părinte duhovnicesc din afara cetății, pentru a-i ajuta să găsească un soț potrivit. Acest părinte i-a vorbit despre Hristos și i-a dăruit o icoană a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus în brațe.

După această întâlnire, Sfânta Muceniță Ecaterina a avut două viziuni. În prima, a văzut Maica Domnului cu Pruncul în brațe, dar nu a putut vedea fața Mântuitorului din cauza lipsei credinței sale. Această experiență a convins-o de neputința cunoștințelor sale lumești și a hotărât să primească Sfântul Botez.

În a doua viziune, i s-a arătat Hristos, care i-a dăruit un inel de logodnă și i-a spus: "Iată, astăzi te primesc pe tine mireasă Mie nestricată și veșnică, deci să păzești această legătură cu Mine și să nu mai primești niciun alt mire pământesc.”

Ecaterina a rămas uimită când a descoperit inelul de logodnă pe degetul său a doua zi, momentul în care viața ei s-a schimbat radical.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: În ce zile se poate mânca pește în Postul Crăciunului. Calendarul ortodox al lunii noiembrie și decembrie 2023

În acea perioadă, creștinii care refuzau să jertfească idolilor erau persecutați și uciși. Ecaterina, mărturisindu-și credința în Hristos, a mers la împăratul Maximian și i-a spus că închinarea la idoli este o fățărnicie. A fost adusă în fața unui consiliu de cincizeci de filosofi păgâni, care trebuiau să o convingă să se închine zeilor. Cu curaj și înțelepciune, Ecaterina a condamnat cultul și miturile păgâne, și i-a adus pe mulți dintre acești filosofi la credința în Hristos.

În ciuda numeroaselor încercări de a o face să-și lepede credința, Sfânta Ecaterina a fost supusă unor chinuri cumplite, iar în cele din urmă, a fost zdrobită de roțile ascuțite ale patru căruțe (de unde provine și reprezentarea din icoane a Sfintei Mucenițe Ecaterina ținând în mână o roată). La 25 noiembrie 305, ea a fost decapitată, iar conform tradiției, în loc de sânge, din gâtul ei a curs lapte.

Trupul ei a fost luat de către îngeri și dus pe Muntele Sinai, iar mai târziu, sfânta a fost descoperită de un călugăr care a adus moaștele ei cu dragoste la o mănăstire de la poalele Muntelui Sinai. În anul 337, Sfânta Împărăteasă Elena a construit un sanctuar în jurul locului unde a ars rugul de foc care nu se mistuia și unde Dumnezeu a vorbit pentru prima oară cu Moise. Datorită atacurilor triburilor nomade vecine, împăratul Justinian a transformat acest sanctuar într-o mănăstire-fortăreață în secolul al VI-lea.

Toți cei care ajung să se închine moaștelor Sfintei Ecaterina din mănăstirea de pe Sinai primesc în dar un inel, în amintirea celui pe care Hristos l-a dăruit Sfintei Mucenițe. Sfânta Ecaterina rămâne un simbol al credinței, curajului și devotamentului față de Dumnezeu pentru toți creștinii, fiind prăznuită și astăzi ca un exemplu demn de urmat.

Citește și: Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului 2023. Ce mare sfânt este sărbătorit în această zi

Rugăciune către Sfânta Ecaterina

„Cu înțelepciunea ca și cu razele soarelui ai luminat pe filosofii cei păgâni și ca o lună prealuminoasă, care strălucea în noaptea necredinței, întunericul l-ai gonit; iar pe împărăteasa ai încredințat-o, împreună și pe prigonitorul l-ai mustrat, mireasa de Dumnezeu chemată, Fericita Ecaterina! Cu bucurie ai alergat la Cămara cea Cerească, către Hristos, Mirele Cel Preafrumos și de la Dânsul te-ai încununat cu cununa împărătească. Înaintea Cărui așează-te împreună cu îngerii stând, roagă-te pentru noi, cei ce cinstit sfânta pomenirea ta.”