Când se sărbătorește Ziua Bărbatului în 2024

Autor: Denisa Irimia

Când se sărbătorește Ziua Bărbatului

Sursa: freepik

În ceea ce privește Ziua Femeii, nu se pune la îndoială faptul că aceasta are loc în data de 8 martie, fiind recunoscută oficial și neoficial ca ziua dedicată doamnelor și domnișoarelor.

În contrast, discuțiile referitoare la Ziua Bărbatului variază între exprimarea obișnuită a faptului că aceasta este pe 9 martie, sub pretextul că atunci se consumă generos 40 de pahare de vin, și adoptarea deciziei la nivel internațional de a celebra Ziua Bărbatului la data de 19 noiembrie.

Citește și: Idei de cadouri pentru iubită de Ziua Îndrăgostiților 2024

Când se sărbătorește Ziua Bărbatului în 2024

Bunătatea românilor de a se aduna în comunitate a contribuit la stabilirea informală a zilei de 9 martie ca zi a bărbatului, prin adoptarea unei abordări relaxate a unei sărbători religioase ce urmează imediat după sărbătorirea tradițională a femeilor, într-o perioadă densă de evenimente.

În cadrul tradițiilor Mucenicești, se practică obiceiul de a aduce un pahar de vin în onoarea fiecărui dintre cei 40 de martiri.

Dat fiind că termenul "mucenici" este de genul masculin, a fost considerat potrivit să recunoaștem pe plan național că 9 martie este dedicată bărbatului, o recunoaștere binemeritată după agitația legată de căutarea cadourilor, mărțișoarelor și florilor pentru mame, iubite, soții și fiice, în zilele anterioare.

Deși nu este o problemă majoră, femeile privesc data de 9 martie ca o ocazie de celebrare pentru bărbați, chiar dacă la nivel internațional Ziua Bărbatului este oficial recunoscută pe 19 noiembrie.

În contextul românesc, există chiar o lege adoptată în 2016 care consacră această dată drept moment de omagiere a bărbatului.

Pentru a completa acest text și pentru a nu lăsa neabordată nicio informație importantă, trebuie menționat că ziua bărbatului a fost celebrată și pe 5 mai, inițiativa aparținând unui producător de bere din România.

Citește și: Anul 2024 va fi bisect. Motivul pentru care unii ani au o zi în plus și tradițiile celebrate pe 29 februarie

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cine a dat această lege în România

Legea nr. 22/2016, care oficializează sărbătorirea Zilei Femeii pe 8 martie și Zilei Bărbatului pe 19 noiembrie, a fost semnată și aprobată de către președintele României, Klaus Iohannis, în data de 3 martie 2016. Această legislație a fost ulterior publicată în Monitorul Oficial la 7 martie 2016, marcând astfel intrarea în vigoare a acestor zile dedicate recunoașterii și celebrării contribuțiilor distincte ale femeilor și bărbaților în societate.

„Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare declararea zilei de 8 martie- Ziua femeii şi 19 noiembrie- Ziua bărbatului, având drept scop eliminarea discriminării dintre femei şi bărbaţi şi creşterea gradului de conştientizare privind concilierea vieţii de familie cu viaţa profesională'', menţionează raportul Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi din Camera Deputaţilor, potrivit cdep.ro.

Ziua Tatălui își propune să consolideze legăturile afective dintre tați și copii, având un rol semnificativ în evidențierea conexiunii speciale dintre aceștia.

Această celebrare nu doar subliniază importanța relațiilor paterne, ci aduce în prim-plan și obligațiile și responsabilitățile esențiale pe care tații le au în procesul de creștere și educare a copiilor lor.

Ziua Internațională a Tatălui este marcată în prezent în peste 52 de țări din întreaga lume și cade în cea de-a treia duminică a lunii iunie. Această sărbătoare este recunoscută și sărbătorită în diverse colțuri ale globului, printre care se includ Marea Britanie, SUA, Franța, Cipru, Africa de Sud, Olanda, Grecia, Japonia, Canada, Arabia Saudită, Turcia, Venezuela, Argentina, Irlanda și Singapore.