Când se sărbătorește Ziua Femeii în 2024

Author: Denisa Irimia
Actualizat: 04 nov 2024, 01:45

Cand este ziua femeii

Sursa: freepik

Pe 8 martie se sărbătorește în întreaga lume Ziua Internațională a Femeii, un eveniment dedicat recunoașterii și omagierii femeilor remarcabile care au luptat și continuă să lupte pentru drepturile femeilor.

Această zi reprezintă o ocazie de a reflecta asupra contribuțiilor semnificative ale femeilor din trecut și prezent în ceea ce privește promovarea egalității de gen și drepturile femeilor. Este un moment de apreciere și conștientizare a luptelor și realizărilor femeilor din diverse domenii, marcând, totodată, necesitatea continuării eforturilor pentru a obține și menține echitatea și drepturile femeilor în societate.

Citește și: Idei de cadouri pentru iubită de Ziua Îndrăgostiților 2024

Când se sărbătorește Ziua Femeii în 2024

Ziua Internațională a Femeii reprezintă o sărbătoare anuală dedicată recunoașterii și celebrării tuturor realizărilor excepționale ale femeilor din întreaga lume. Această zi oferă o platformă pentru evidențierea influenței semnificative pe care femeile o au în diverse domenii și subliniază contribuțiile lor remarcabile la nivel mondial.

Este un eveniment care marchează nu doar progresele realizate de femei în trecut, ci și impactul continuu pe care îl au asupra societății în prezent.

Prin această sărbătoare, se subliniază și se sărbătorește puterea, inteligența și influența pozitivă a femeilor în modelarea lumea în care trăim.

Este cunoscut faptul că în data de 8 martie, femeile sunt adesea încântate cu diverse daruri, cu accent deosebit pe buchetele de flori. În contextul cultural al României, luna martie este marcată nu doar ca o perioadă de celebrare a renașterii naturii, ci și ca o sărbătoare a femeii.

Cand este ziua femeii
[Sursa: freepik]

Ce semnfiică ziua de 8 martie 

Această atmosferă festivă începe chiar din prima zi a lunii, în 1 martie, ocazie cu care celebrăm Mărțișorul. Astfel, Ziua Internațională a Femeii, pe 8 martie, reprezintă nu doar un moment în care femeile sunt onorate, ci și o expresie călduroasă de recunoaștere a rolului esențial pe care femeile îl au în viața societății și în existența fiecărui individ

Este un prilej de a evidenția importanța și contribuțiile semnificative ale femeilor în diverse aspecte ale vieții noastre cotidiene.

În 1975, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) a adoptat o rezoluție semnificativă prin care a oficializat Ziua Drepturilor Femeilor și a Păcii Internaționale. Această inițiativă reprezintă un pas important în recunoașterea importanței drepturilor femeilor și promovarea păcii la nivel mondial.

Doi ani mai târziu, la Copenhaga, această zi, care a început ca o celebrare națională, a evoluat într-un eveniment internațional, aducând împreună comunități din întreaga lume pentru a conștientiza și susține cauza drepturilor femeilor și a păcii la nivel global.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”

Este un moment de comemorare a progreselor realizate și, în același timp, o încurajare a eforturilor continue în direcția asigurării drepturilor depline ale femeilor și promovării armoniei internaționale.

Țările din Europa de Est, unde regimul comunist a fost impus după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, au acordat o atenție deosebită sărbătoririi acestei zile cu origini în contextul relațiilor de muncă. Ulterior, în anul 1996, Națiunile Unite au început să promoveze o temă anuală de dezbatere, cu scopul de a evidenția drepturile și situația femeilor la nivel global.

Această inițiativă a oferit o platformă importantă pentru a aduce în atenție diversele provocări cu care se confruntă femeile în diferite regiuni ale lumii și pentru a promova discuții menite să sporească conștientizarea și să încurajeze acțiuni concrete pentru îmbunătățirea statutului și drepturilor femeilor.

Este astfel un moment de reflecție asupra progreselor realizate și, totodată, o chemare la implicare în eforturile continue de a asigura egalitatea și drepturile femeilor în întreaga lume.

În țara noastră, România, marcăm în fiecare an pe 8 Martie Ziua Femeii. Tradițional, această zi este marcată prin gesturi de apreciere și afecțiune, cum ar fi oferirea de flori sau cadouri, către femei. Această tradiție implică exprimarea recunoștinței și a iubirii față de diverse categorii de femei, precum soții și partenere de viață, mame și bunici, colege de serviciu, vecine sau prietene ale familiei.

Aceste gesturi nu doar celebrează feminitatea și contribuțiile femeilor la nivel personal și profesional, dar și evidențiază importanța relațiilor și conexiunilor interumane în cadrul comunității. Este o ocazie de a aduce un omagiu și de a arăta recunoașterea față de rolurile diverse și esențiale pe care femeile le au în viața noastră cotidiană.