Când se schimbă banii în România? Ţara noastră ar putea trece în curând la Euro

Autor: Denisa Avram
Actualizat: 21 iul 2022, 00:25
Schimbarea monedei nationale ar putea veni mai repede decat ne asteptam

Moneda naţională ar putea fi schimbată în România în următorii 10 ani, potrivit analistului Dragoş Cabat.

Intrarea României în zona euro a fost un ţel al oficialilor încă de la aderarea la UE. Analistul Dragoş Cabat, membru al boardului CFA România, a dezbătut, marţi, planurile României de a trece la monada unică, euro. Schimbarea s-ar putea produce mai repede decat ne aşteptam.

Când se schimbă banii în România

Potrivit analistului Dragoş Cabat, deşi România nu a fost niciodată prea hotărâtă în ceea ce priveşte perioada în care va trece la euro, climatul economic impus de pandemie va îngreuna situaţia. Cel mai probabil renunţarea la leu în favoarea monedei unice europene s-ar putea face în 2030.

Momentul va fi amânat pentru 2030 din cauza crizei COVID. Această schimbare nu va fi posibilă înainte ca România să îndeplinească condiţiile de la Maastricht.

Citeste si: Curs valutar BNR miercuri, 27 ianuarie 2021. Moneda europeana este din nou în creștere! Cât a ajuns să coste?

Adoptarea monedei unice se va întâmpla curând, spune Dragoş Cabat

Conform spuselor lui Dragoş Cabat, ar fi un mare risc ca ţara noastră să adopte moneda unică înainte de a fi pregătiţi.

Tendinţa românilor de a părăsi ţara pentru a lucra în afară ar deveni şi mai puternică.

„În ceea ce priveşte întrebarea: ‘Dacă şi când ar fi util şi am putea să adoptăm moneda unică?’, este greu de spus în momentul acesta. Util în mod clar ar fi pentru că am şti care ne este locul într-adevăr în Uniunea Europeană.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Dacă adoptăm moneda unică vom avea atât veniturile cât şi costurile în moneda unică şi va conta atunci foarte mult cât de pregătiţi suntem pentru că, altfel, românii vor avea tendinţa să plece din ţară şi mai tare. Acesta este unul dintre marile riscuri de a adopta moneda unică fără să fim pregătiţi temeinic pentru acest lucru. Dacă putem să o facem, nu putem în momentul acesta – şi cred că, din cauza crizei de coronavirus, din nou se va amâna un pic momentul aderării.”

, a declarat Dragoş Cabat, membru al boardului CFA România, potrivit  Agerpres

România nu îndeplineşte încă niciun criteriu pentru trecerea la euro

Din raportului de convergenţă pe 2020 publicat de Comisia Europeană în iunie 2020, reiese că România nu îndeplinit niciunul dintre cele patru criterii economice care duc spre adoptarea euro. Aceşti indicatori economici sunt: stabilitatea preţurilor, soliditatea finanţelor publice, stabilitatea cursului de schimb şi convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung.

„ Probabil că, în clipa aceasta, ne ducem spre 2030 în ceea ce priveşte momentul adoptării monedei unice, dacă o vom face. Normal ar fi să o facem. Foarte bine ar fi însă ca la nivel politic să existe o decizie de a încerca totuşi să ne apropiem, să intrăm măcar în anticameră – şi să reîndeplinim condiţiile de la Maastricht.

Nici cu acestea nu se ştie exact ce se mai întâmplă.

În momentul acesta nu prea le mai îndeplineşte nimeni şi nici noi, bineînţeles, nu le îndeplinim. Într-un fel, adoptarea monedei unice este în aer şi ca ‘timing’ si ca posibilitate de a se întâmpla într-un viitor apropiat”, a mai spus analistul Dragoş Cabat.

Care este evoluţia cursului valutar în România?

Deşi oamenii sunt deosebit de speriaţi de evoluţia cursului, a mai declarat Cabat, acesta se modifică cu 1,2,3, maximum 5% pe an, iar în prezent volatilitatea cursului de schimb este deosebit de redusă.

„Realitatea, dacă ne uităm pe statistici, este cu totul alta. Si aici este o mare diferenţă între efectul real şi psihologie pentru că oamenii sunt deosebiţi de speriaţi de evoluţia cursului când, de fapt, cursul se modifică cu 1,2,3, maximum 5% pe an.

Citeste si: Cât de bogat este Cristi Borcea? Omul de afaceri a dezvăluit totul: ”Sunt cel mai bogat...”

În anii în care se modifică cu 5% este chiar o perioadă în care s-au întâmplat lucruri, dar volatilitatea cursului de schimb este deosebit de redusă în ultima perioadă şi, atunci când se întâmplă ceva volatilitate, este determinată şi de factori regionali, adică ne mişcăm şi noi cu leul aşa cum se modifică şi polonezii şi cehii, toate ţările din Uniunea Europeană care nu au încă moneda unică. Se mai modifică în cazul României şi ca urmare a deficitelor pe care le avem şi a inflaţiei mai mari decât media Uniunii Europene”, a mai spus Dragoş Cabat.

Citeste si: Ce s-a ales de averea lui Marcel Toader. Motivul pentru care fiul acestuia a vândut tot