Când se schimbă ora în 2023? Vom dormi mai puțin începând cu această dată

Autor: Cristina Mocanu

Ca în fiecare an, în luna martie vom trece la ora de vară.

Sursa: https://pixabay.com/

Ca în fiecare an, în luna martie vom trece la ora de vară.

Care este data la care vom trece la ora de vară? Luni are loc echinocțiul de primăvară.

Când vor trece românii la ora de vară?

Schimbarea orei în România, pentru a putea trece la ora de vară, se va face pe data de 26 martie, mai exact în ultimul weekend din lună. Astfel, această zi devine cea mai scurtă zi din an, având teoretic doar 23 de ore.

În perioada orei de vară, diferența dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore (față de două ore, la ora de iarnă). Atunci ora 4:00 devine ora 3:00, iar ziua va fi mai scurtă, cum este și acum. Cum se dă ceasul pe data 26 martie?

Citește și: Cum ne schimbă anotimpurile somnul

Sistemul orei de vară şi de iarnă presupune  o ajustatare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă, pentru a beneficia mai bine de lumina naturală.

La ora de vară, ceasul se dă înainte cu o oră (ora 3:00 devine ora 4:00), în timp ce la ora de iarnă operațiunea este inversă, ceasurile se dau înapoi cu o oră și ora 4:00 devine ora 3:00. Acest lucru înseamnă că românii vor dormi mai puțin decât o făceau pe timpul iernii.

Introducerea orei de vară a fost creată pentru creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui și a fost extrem de avantajoasă mai ales pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Care sunt beneficiile trecerii la ora de vară?

Odată cu trecerea la ora de vară, se înregistrează și efecte pozitive, dar și negative.

Mai exact, specialiștii sunt de părere că beneficiile cantității mai mari de lumină solară contribuie la bunăstarea generală, dar și la menținerea sănătății. De asemenea, dispunem și de vitamina D de la soare.

Conform unor studii, se arată că există ramuri economice care pot prospera odată cu trecerea la ora de vară. De exemplu, cei din industria HORECA consideră că o oră în plus de lumină naturală îi face pe oameni să stea mai mult timp pe străzi, cheltuind astfel mai mulți bani pe diverse activități.

Citește și: Ora de vară 2023: Când se schimbă ora în România? Iată cum trebuie să fixăm ceasurile în martie 2023

Pe ce dată ar loc echinocțiul de primăvară?

Echinocțiul de primăvară reprezintă un moment important din an, marcat încă din antichitate prin numeroase ritualuri și tradiții. Acest moment marchează sosirea primăverii astronomice în emisfera nordică, în timp ce în emisfera sudică începe toamna astronomică.

În acest an echinocțiul de primăvară are loc pe data de 20 marie și cade într-o zi de luni. Aceasta este data în care se spune că ziua este egală cu noaptea, datorită faptului că Soarele, în mișcarea sa aparentă pe cer, se află exact pe ecuatorul ceresc.

De obicei, echinocțiul de primăvară cade în fiecare an pe 19, 20 sau 21 martie. Echinocțiul are loc în același moment în întreaga lume, chiar dacă după un fus orar diferit. În țara noastră, echinocțiul de primăvară în 2023 este pe 20 martie, la ora 11:24 PM.

Ce reprezintă echinocțiul de primăvară?

Echinocțiul are loc de două ori pe an. Prima dată are loc atunci când Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera cerească sudică în cea nordică, în jurul datei de 21 martie, reprezentând echinocțiul de primăvară în emisfera nordică și echinocțiul de toamnă în cea sudică. Acest punct de intersecție a eclipticii cu ecuatorul ceresc se numește punctul vernal. Punctul vernal este folosit pentru definirea coordonatelor astronomice ecuatoriale. Din cauza faptului că punctul se deplasează pe ecliptică, coordonatele se definesc pentru poziția punctului într-un anumit an, de exemplu 1950,0 sau 2000,0.

Iar, cel de al doilea echinocțiu al anului este momentul când Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera cerească nordică în cea sudică, în jurul datei de 23 septembrie, reprezentând echinocțiul de primăvară în emisfera sudică și echinocțiul de toamnă în emisfera nordică. Punctul de intersecție din acest moment al eclipticii cu ecuatorul ceresc se numește punctul autumnal.

Sursă: hotnews.ro