Când se schimbă ora în anul 2021? Iată ce trebuie să faci pentru a potrivi ceasurile corect

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 12 mar 2021, 15:21
Data la care România va trece la ora de vară în 2021
Sursa: unsplash

Deși au existat foarte multe discuții referitoare la acest subiect, ora se va schimba și în anul 2021. Iată când va trece România la ora de vară în 2021 și cum potrivești ceasurile corect.

2021 ar putea fi ultimul an în care se mai schimbă ora în România, având în vedere că în Parlamentul European s-a votat renunțarea la această regulă, totul după ce specialiștii au atras atenția asupra efectelor negative pe care schimbarea orei le poate avea asupra organismului. Când va trece România la ora de vară și ce trebuie să faci pentru a potrivi ceasurile corect.

Ora de vară în România. Când se schimbă ora în 2021?

România va trece la ora de vară în 2021, deși în urmă cu doi ani, Parlamentul European a votat renunțarea la schimbarea orei de două ori pe an. Măsura propusă de Comitetul de Turism și Transporturi al Uniunii Europene
nu a fost aplicată momentan, ci ar urma ca fiecare stat membru UE să decidă în 2021 pe ce oră dorește să rămână.

Astfel, în cazul țărilor care vor alege ora de vară, acestea vor face o ultimă schimbare în ultima duminică din luna martie. Pentru cei care vor să păstreze ora de iarnă, schimbarea se va produce în ultima duminică din luna octombrie a anului 2021, atunci când se va trece la ora de iarnă.

În ceea ce privește trecerea la ora de vară în România, acest lucru se va întâmpla în ultima duminică din luna martie a anului 2021.

Mai exact, ora se va schimba în 2021 în noaptea de 27 spre 28 martie 2021.

Ora de vară 2021. Cum potrivești ceasurile corect?

Pentru a trece la ora de vară în anul 2021, românii vor da ceasurile cu o oră înainte. Astfel, pentru a le potrivi corect, în noaptea de 27 spre 28 martie 2021, ora 3 va trebui să devină ora 4.

În trecut, decizia de a trece la ora de vară a fost luată pentru a folosi cât mai mult timp lumina naturală a Soarelui și pentru a economisi energie electrică.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima oară în anul 1917.

Motivul pentru care Parlamentul European a votat renunțarea la schimbarea orei de două ori pe an

În urma unor studii realizate de specialiștii în sănătate s-a constatat că schimbarea orei de două ori pe an poate avea un impact negativ asupra organismului. 

Mai exact, se pare că în momentul în care se face trecerea la ora de vară sau de iarnă, oamenii pot întâmpina diferite probleme de sănătate și pot apărea dereglări la

nivelul psihicului. Practic, anumite persoane pot avea de suferit din cauza anxietății sau chiar pot dezvolta depresii severe, având în vedere că organismul are nevoie de o perioadă destul de lungă pentru a se acomoda cu schimbarea orei.

Citeste si: Trecerea la ORA DE VARA are si avantaje, insa Romania s-ar putea sa ramana la ora de iarna permanent

Alte manifestări care pot să apară în momentul în care se schimbă ora sunt: stări de nervozitate, oboseală accentuată, stres, insomnii sau chiar dereglări hormonale.

Specialiștii au precizat că fiecare organism este diferit și că pot apărea manifestări diverse. 

Citeste si: Ora de iarna: cum ne afecteaza fizic si nu numai trecerea la ora de iarna