În România, trecerea la ora de iarnă se face anual, în ultimul weekend din luna octombrie. Acest lucru înseamnă, de fapt, revenirea la ora standard, asta după ce pe timpul verii ceasurile se dau cu o oră înainte pentru a profita mai mult de lumina zilei. În ce zi se trece la ora de iarnă 2022? Va fi cea mai lungă zi din an.
Ora de iarnă 2022. Cum trebuie potrivite ceasurile?
Ora de iarnă este, de fapt, ora Europei de Est+ 2 UTC, considerată drept ora legală oficială standard. În fiecare an, România trece la ora de iarnă în ultimul weekend din luna octombrie, ceea ce înseamnă că în 2022, trecerea la ora de iarnă se va face pe data de 30 octombrie.
Majoritatea ceasurilor electronice au funcția de a se adapta singure la ora de iarnă, la fel și telefoanele, laptopurile sau tabletele.
În fiecare an, trecerea la ora de iarnă se face după echinocțiul de toamnă, care în acest an are loc pe 23 septembrie.
Acesta reprezintă finalul verii.Citeste si: Ora de iarnă 2022. Când trece România la ora de iarnă în acest an. Ora 4:00 va deveni ora 3:00
Ce se întâmplă în organism atunci când se face trecerea la ora de iarnă 2022?
Trecerea la ora de iarnă 2022 reprezintă o schimbare importantă pentru organismul uman, astfel că acesta are nevoie de timp pentru a se adapta și a-și intra în ritm.
Astfel, după trecerea la ora de iarnă, oamenii se pot simți mult mai obosiți, având în vedere că pot să apară insomnii sau calitatea somnului poate fi afectată.Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
După trecerea la ora de iarnă 2022 pot să apară și dificultăți de concentrare din cauza oboselii, stări de anxietate sau depresie, moleșeală și nervozitate. Se pare că toate aceste manifestări neplăcute sunt, de fapt, o consecință a dereglării ceasului biologic, în organism existând un dezechilibru din punct de vedere hormonal.
Citeste si: Pe ce dată se dau ceasurile cu o oră înapoi toamna asta. România revine la ora de iarnă în octombrie 2022
Ora de iarnă 2022. De cât timp are nevoie organismul pentru a se adapta la ora de iarnă?
Cu toate că organismul are nevoie de timp pentru a se obișnui cu trecerea la ora de iarnă, unele lucruri pot fi de mare ajutor în această perioadă de tranziție. Un program foarte strict de odihnă poate ține la distanță simptomele neplăcute și insomnia, astfel că oamenilor le este recomandat să se culce și să se trezească la ore fixe. Alimentația joacă și ea un rol foarte important, astfel că din dieta zilnică nu ar trebui să lipsească fructele și legumele, dar și proteinele de bună calitate.
Mișcarea și activitățile în aer liber pot fi și ele de mare ajutor pentru a preveni apariția asteniei de toamnă.
În medie, organismul uman are nevoie de un interval de timp cuprins între o săptămână și 4 săptămâni pentru a se adapta la noile schimbări.
Citeste si: Ora de iarnă 2022. Când revin românii la ora de iarnă. Momentul când ceasurile se dau o oră înapoi