Când se schimbă pensiile din România. Anunțul pe care trebuie să îl știe toți pensionarii

Author: Laura Macovei
Actualizat: 07 oct 2023, 15:41

Când se schimbă pensiile din România. Anunțul pe care trebuie să îl știe toți pensionarii

Sursa: PixaBay

Pensionarii au auzit în ultimul timp zeci și zeci de variante despre legea pensiilor, încât nu au mai înțeles când se vor schimba, de fapt, pensiile și ce presupun modificările.

Nici acum situația nu este cu mult mai clarificată, însă sunt câteva aspecte de care pensionarii trebuie să țină cont. 

Ce se va întâmpla cu pensiile speciale

Deși eliminate în luna iunie 2023, potrivit  impact.ro, este posibil să apară noi pensii speciale în România, după ce Parlamentul a adoptat o lege pentru optimizarea activității din sistemul judiciar, care ar avea ca efect apariția unei noi categorii de pensionari speciali în România.

În ceea ce privește reforma pensiilor speciale, urmează ca Ministerul Justiției să recurgă la modificările legislative. Deoarece magistrații reprezintă cea mai numeroasă categorie de pensionari privilegiați, doar ministerul poate face schimbările. 

Când se schimbă pensiile din România. Anunțul pe care trebuie să îl știe toți pensionarii
[Sursa: PixaBay]

Citește și: Ce se întâmplă cu românii care au decis să lucreze și după vârsta pensionării. Anunțul a fost făcut de Curtea Constituțională

Au trimis care este părerea dânşilor (reprezentanţii Comisiei Europene – n.r.) şi în acest moment Ministerul Justiţiei urmează să înainteze modificările la legea pensiilor, în concordanţă cu decizia CCR ”, a transmis Marcel Ciolacu.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Când se schimbă legea pensiilor în România

Premierul speră că modificările la legea pensiilor se vor afișa până la 1 noiembrie în Monitorul Oficial. În caz contrar, România riscă să fie sancționată de Comisia Europeană, ceea ce va duce la o pierdere de 1,4 miliarde de euro.

 

Citește și: Cumpărăturile cu bani cash vor deveni o raritate „Plafonul va fi redus gradual” Ce români vor fi obligați să acorde statului 25% din profit

Situația este în continuare incertă și este pentru prima dată când legea ce vizează pensiile   întârzie atât de mult. Din păcate însă, decizia finală stă pe umerii Curții Constituționale a României.

În momentul de față există 841 de foști parlamentari beneficiază de indemnizație pentru limită de vârstă, așa cum sunt denumite oficial pensiile speciale ale deputaților și senatorilor.