Românii au obiceiul ca înainte de Crăciun să taie porcul, dar care este greșeala pe care aceștia o fac și la ce riscuri se expun?
Citește și: Se spală sau nu rufe de Ignat 2022. Ce activități sunt interzise în ziua Sf Ignatie Teoforul
Când se taie porcul de Crăciun în 2022
Din păcate tradiția Sărbătorii de Ignat, atunci când se taie porcii, nu mai este păstrată la fel de bine cum se păstra în alți ani, dar sunt anumite zone de
În tradițiile vechilor daci, porcul era sacrificat ca simbol al întunericului, care slăbea puterea Soarelui în cea mai scurtă zi a anului, la Solstițiul de iarnă, iar locul ales pentru tăierea porcului era supus unui ritual de purificare, fiind tămâiat şi stropit cu apă sfințită, pentru a îndepărta duhurile necurate.
Citește și: Când pică ziua de Ignat 2022. Tradiții și obiceiuri: De ce sunt sacrificați porcii în această zi
Peste această sărbătoare s-a suprapus, însă, un cult precreștin. Astfel că, în ziua de 20 decembrie este caracterizată și de un demonism pronunțat, fiind patronată de o pereche de reprezentări mitice: Ignatul și Inătoarea.
După sacrificarea animalului, urmează pomana porcului, la care participă cei care s-au ocupat de sacrificare. Potrivit tradiției, friptura se servește cu mămăligă, dar şi cu murături, iar masa se așază în curte, astfel că, se mănâncă în picioare şi se bea țuică fiartă.
Tăierea porcului sau ziua Ignatului se sărbătorește în fiecare an pe data de 20 decembrie. Anul acesta ziua de Ignat cade într-o zi de marți.
Ignat 2022. Care sunt greșelile pe care le fac românii atunci cânt taie porcul
În apropierea Crăciunului, mai ales în ziua de Ignat, românii taie porcul și pregătesc preparatele din carne pentru sărbătorile care urmează să vină.
Potrivit ANSVSA românii care taie porcul trebuie să respecte anumite reguli de salubritate pentru a nu fi amendați. Astfel, sacrificarea animalului trebuie făcută doar de către medicul veterinar, iar consumarea cărnii în familie, fără verificarea acesteia în prealabil, poate avea consecințe destul de grave asupra sănătății.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Citește și: Românii cu pensii între 1.300 şi 3.000 de lei urmează să primească bani în plus! Află care este motivul
Citește și: Când pică ziua de Ignat 2022. Tradiții și obiceiuri: De ce sunt sacrificați porcii în această zi
Sacrificarea acestuia se face prin folosirea unor metode mecanice care să nu provoace durere, suferințe, contuzie sau rănire, potrivit normei sanitare veterinare privind protecția animalelor în timpul sacrificării şi uciderii din 11.08.2006.
De asemenea, picioarele animalului nu trebuiesc legate, iar metodele legale utilizate pentru sacrificarea porcului sunt:
- Pistolul cu glonte captive
- Aplicarea unei lovituri care cauzează pierderea cunoștinței.
Lovitura se va realiza doar cu ajutorul unui instrument mecanic care administrează o presiune pe craniul animalului în urma percuției, fără penetrarea craniului, iar persoana în cauză trebuie să se asigure că instrumentul se aplică în poziția corespunzătoare, conform instrucțiunilor de utilizare, pentru a produce o asomare eficientă, fără fracturarea craniului.
Totodată, după asomarea porcului sau a altor animale, deținătorii trebuie să le provoace sângerarea prin incizarea cel puțin a unei artere carotide sau a vaselor din care aceasta pornește. După incizia vaselor sanguine nu se va aplica nicio procedură de fasonare, înainte ca sângerarea să se fi terminat.
Carnea trebuie să fie examinată de către medicul veterinar
După ce animalul a fost tăiat, o bucată de carne trebuie dusă la medicul veterinar pentru testul de Trichinella și nu trebuie consumată până la ieșirea rezultatului.
De asemenea, recomandarea este valabilă şi pentru carnea obținută de la porcii mistreți.
Sursă: libertatea.ro