Când se trece pe sub masă în Săptămâna Patimilor: Semnificația acestei tradiții creștine

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 02 mai 2024, 15:14

Când se trece pe sub masă în Săptămâna Patimilor

Sursa: pexels.com

În ce zi din Săptămâna Mare se trece pe sub masă și care este semnificația acestei tradiții ortodoxe?

În Săptămâna Patimilor, trecerea pe sub masă devine un gest solemn și profund simbolic, încărcat cu înțelesuri religioase și spirituale pentru creștinii ortodocși. Această tradiție ancestrală aduce în centrul atenției jertfa lui Iisus Hristos și îi invită pe credincioși să mediteze asupra misterului crucii și al învierii înaintea celebrării Paștelui.

Când se trece pe sub masă în Săptămâna Mare?

Trecerea pe sub masa în Vinerea Mare este unul dintre gesturile semnificative ale tradiției creștin ortodoxe, învăluit în profunde înțelesuri religioase și spirituale.

Această practică are loc în timpul slujbei speciale desfășurate în această zi solemnă, marcând Patimile, moartea și punerea în mormânt a Mântuitorului Iisus Hristos.

Vinerea Mare, cunoscută și ca Vinerea Paștilor sau Vinerea Patimilor, reprezintă momentul în care creștinii comemorează răstignirea Domnului și aducerea trupului său la mormânt. În această zi plină de doliu și adâncă introspecție, credincioșii participă la slujbe speciale în biserică, inclusiv la Vecernia scoaterii Sfântului Epitaf.

Sfântul Epitaf este un obiect liturgic ce reprezintă punerea în mormânt a lui Hristos și este așezat în mijlocul bisericii pe o masă înaltă, simbolizând Sfântul Mormânt. Trecerea pe sub masa pe care este întins Sfântul Epitaf devine astfel un gest de participare simbolică la punerea în mormânt a Mântuitorului și la moartea sa, o expresie a solidarității și a comuniunii cu suferința și jertfa lui Hristos pentru mântuirea oamenilor.

Citește și: Ce nu ai voie să faci în Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor. Ce semnificație are această zi

Ce reprezintă trecerea pe sub Masă în Vinerea Mare?

Potrivit crestinortodox.ro, trecerea pe sub masa în Vinerea Mare este unul dintre gesturile semnificative ale tradiției creștine ortodoxe, învăluit în profunde înțelesuri religioase și spirituale. Această practică are loc în timpul slujbei speciale desfășurate în această zi solemnă, marcând Patimile, moartea și punerea în mormânt a Mântuitorului Iisus Hristos.

Vinerea Mare, cunoscută și ca Vinerea Paștilor sau Vinerea Patimilor, reprezintă momentul în care creștinii comemorează răstignirea Domnului și aducerea trupului său la mormânt. În această zi plină de doliu și adâncă introspecție, credincioșii participă la slujbe speciale în biserică, inclusiv la Vecernia scoaterii Sfântului Epitaf.

Sfântul Epitaf este un obiect liturgic ce reprezintă punerea în mormânt a lui Hristos și este așezat în mijlocul bisericii pe o masă înaltă, simbolizând Sfântul Mormânt.

Trecerea pe sub masa pe care este întins Sfântul Epitaf devine astfel un gest de participare simbolică la punerea în mormânt a Mântuitorului și la moartea sa, o expresie a solidarității și a comuniunii cu suferința și jertfa lui Hristos pentru mântuirea oamenilor.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Prin acest gest de smerenie și credință, credincioșii își reamintesc sacrificiul suprem al lui Hristos și își exprimă recunoștința și supunerea față de învățăturile și exemplul său. Unii credincioși trec pe sub masa o singură dată, simbolizând unicitatea jertfei lui Hristos, în timp ce alții repetă acest gest de trei ori, în amintirea celor trei zile în care trupul său a zăcut în mormânt înainte de Înviere.

Astfel, trecerea pe sub masa în Vinerea Mare devine un moment de adâncă trăire spirituală și de înțelegere a misterului crucii și a învierii, aducând credincioșii mai aproape de înțelegerea profundă a învățăturilor creștine și a mântuirii oferite de Hristos prin jertfa sa.

Această tradiție ancestrală reprezintă o parte integrantă a practicii religioase în săptămâna de doliu și reculegere a Săptămânii Patimilor, pregătindu-i pe credincioși pentru momentul culminant al Învierii. Prin simbolismul său, trecerea pe sub masa și venerarea Sfântului Epitaf devin acte de devotament și supunere față de jertfa lui Hristos și de încredere în promisiunea învierii.

Citește și: Ce nu ai voie să faci în Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor. Ce semnificație are această zi

Sfântul Epitaf, ca simbol al mormântului lui Hristos, este adus în mijlocul credincioșilor pentru a le aminti de sacralitatea acestei zile și de profunzimea jertfei aduse pentru mântuirea omenirii. În timp ce treceau pe sub masa pe care era așezat Epitaf, credincioșii sunt invitați să mediteze asupra trecerii lui Hristos prin moarte și asupra propriilor lor păcate și slăbiciuni, în căutarea unei mai profunde conștientizări a importanței sacrificiului său pentru lume.

De-a lungul veacurilor, această tradiție a fost transmisă din generație în generație ca un act de credință și adâncă recunoștință față de mântuirea oferită de Hristos. Prin participarea la acest ritual, credincioșii își afirmă legătura lor spirituală cu Mântuitorul și se pregătesc să primească bucuria Învierii, care urmează în scurt timp după această perioadă de doliu și rugăciune.