Viceguvernatorul BNR consideră că următorul raport care are în vedere adoptarea monedei euro va avea loc în 2029, ceea ce înseamnă o întârziere de nu mai puțin de 15 ani față de data inițială.
Când se va introduce moneda euro în România
Când va adopta România moneda EURO cel mai devreme?! Anunțul făcut de prim viceguvernatorul BNR
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
„Lipsa de voinţă politică a decidenţilor în succesiunea guvernărilor după aderarea la UE în 2007, în scopul aderării la zona euro, este demonstrată de faptul că România a schimbat până în prezent, pe baza rapoartelor elaborate de instituţiile şi specialiştii reprezentativi ai statului, de trei ori anul-ţintă pentru adoptarea euro, respectiv 2014, 2019 şi 2024”, a transmis Florin Georgescu.
Conform unui sondaj:
- 75% preferă introducerea monedei euro, 23% sunt contra, iar restul nu au nicio părere;
- 63% cred că va avea o consecință pozitivă adoptarea monedei euro, 33% cred că nu, iar restul nu au o părere:
- 27% cred că România este pregătită să adopte euro, 69% cred că nu, iar restul nu au o părere;
- 44% cred că adoptarea euro va duce la pierderea controlului asupra politicii economice, 51% cred că nu se va întâmpla asta, iar restul nu au o părere.
Sondajul a fost
făcut în șapte state membre care nu au adoptat încă moneda euro, respectiv Bulgaria, Cehia, Croația, Ungaria, Polonia, România și Suedia.Un procent de 60% dintre cei intervievați cred că trecerea la moneda euro a avut consecințe pozitive pentru țările care o folosesc deja.
Cele mai multe răspunsuri pozitive s-au înregistrat în România: 75% în favoarea monedei, și Ungaria: 69% în favoarea monedei.