Când se va majora indemnizația de creștere a copilului? Ce anunță Ministerul Muncii

Author: Diana Ghita

Mamele așteaptă majorarea indemnizației pentru creșterea copiilor

Sursa: freepik.com

Mii de mame din România așteaptă să primească indemnizația de creștere a copilului, majorată cu 50%. Această mărire a fost stabilită printr-o Ordonanță de Urgență a Guvernului.

Motivul pentru care aplicarea legii a întârziat este reprezentat de schimbările generate de rocada guvernamentală, potrivit reprezentanților Ministerului Muncii.

Citește și: Ministrul Muncii vrea să taie din sporurile bugetarilor. Simona Bucura-Oprescu: “Ne dorim să nu mai avem discrepanțele pe care le-am văzut”

Ce mămici sunt eligibile pentru acest ajutor financiar

Această lege este valabilă pentru mamele de gemeni sau tripleți, dar și pentru cele care au dat naștere celui de al doilea copil la maximum doi ani distanță de la prima naștere.

Mai exact, în România, sprijinul financiar de creștere a copilului face parte, în proporție de 85%, din media venitului net pe lună. Mamele care se încadrează în categoriile menționate mai sus ar trebui să beneficieze de o mărire cu 50% a respectivei indemnizații, potrivit modificării legislative stabilite la finalul anului trecut.

Ordonanța a fost publicată în Monitorul Oficial din luna noiembrie a anului 2022, iar ea prevede faptul că aceste mame trebuie să primească suma de 2.400

de lei în fiecare lună. Însă, cu toate acestea, banii nu vor fi trimiși către respectivele mame, deoarece normele metodologice de aplicare a legii nu au fost adoptate nici până acum.

Pe scurt, dacă o mamă câștigă 3.500 de lei pe lună, aceasta este eligibilă pentru primirea unui ajutor de circa 3.000 de lei. Iar pentru al doilea copil născut la cel puțin doi ani după primul, ar trebui să beneficieze de încă 1.500

de lei.

Citește și: Peste 2000 de familii vor beneficia de un ajutor în valoare de 1000 de lei, de la stat

Cum se descurcă mamele cu suma actuală din indemnizație

Fără acest sprijin financiar, mamele găsesc soluții, în funcție de posibilitățile pe care le au. Spre exemplu, o mamă de gemeni, născuți în martie 2023, trebuie să se descurce cu un ajutor lunar în valoare de 1.400

de lei.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

„Automat banii care sunt, sunt extrem de puțini. E frustrant. Cheltuielile sunt foarte mari: cumpărăm lapte praf, cumpărăm pampers și nu mai zic de haine, nu mai zic de faptul că trebuie să plătesc un ajutor, pentru că eu singură nu mă descurc”, a mărturisit proaspăta mămică pentru Pro TV.

 

O altă mamă aflată într-o situație similară este Georgiana Stănescu, din București. Ea așteaptă să primească indemnizația mărită de mai mult de 8 luni de zile. Aceasta are gemeni în vârstă de un an și 10 luni.

,,Doar la pampers și laptele praf, acoperă practic indemnizația, fără să mai luăm la socoteală nevoile de zi cu zi, respectiv hrana”, susține Georgiana Stănescu, pentru sursa citată.

„Pe lângă faptul că ai doar două mâini la dispoziție și copiii trag de tine în toate direcțiile. Este un stres în plus pentru mama, stres care se regăsește apoi în dezvoltarea copiilor, în felul în care este familia”, a declarat Irina Nichifiriuc, consilier parental, pentru Pro TV.

Citește și: De ce sunt importante probioticele pentru mamă și copil încă din timpul sarcinii

Cu ce răspuns vine Ministerul Muncii la această situație

Respectivele probleme nu sunt întâmpinate doar de cele două femei. Cel puțin 2.500 de mame din țara noastră nu au primit ajutorul majorat, promis de către stat, pentru creșterea copiilor.

La Știrile PRO TV, Ministerul Muncii a transmis un răspuns, în acest sens. Conform reprezentanților Ministerului Muncii, după publicarea normelor metodologice în Monitorul Oficial, va fi aplicată. Totodată, aceștia au mai menționat că deocamdată ,,s-a reluat procedura de avizare externă, având în vedere modificările componenței Guvernului din iunie 2023.”

Reprezentanții guvernului au anunțat că majorarea nu va fi plătită retroactiv, ci, de ea, vor beneficia doar persoanele care, în viitor, se vor încadra în normele specifice pentru primirea indemnizației.

Citește și: Salariații pot munci de acasă câte patru zile pe lună. Iată condiția pe care trebuie să o îndeplinească