Epidemia de gripă izbucnită în România în ultimele săptămâni a pus presiune pe sistemul medical, dar în prezent, autoritățile spun că situația este sub control. Mai mult decât atât, datele oficiale arată că numărul cazurilor de gripă este în scădere, ceea ce înseamnă că epidemia de gripă se apropie de final. Ce a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, despre epidemia de gripă?
Când se va încheia epidemia de gripă în România?
România a intrat în stare de alertă epidemiologică după ce numărul cazurilor de gripă și viroză respiratorie a crescut considerabil. Foarte multe persoane s-au prezentat la camera de gardă cu simptome de gripă și au avut nevoie de ajutor medical de specialitate. La toate acestea se adaugă și cazurile de coronavirus, virusul continuând să facă victime.
Cu toate acestea, cele mai noi date venite din partea Ministerului Sănătății indică o scădere a numărului de cazuri de gripă și viroză respiratorie. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a precizat că doar în ultima săptămână s-au înregistrat cu 25% mai puține cazuri. Luând în calcul aceste date, ministrul Sănătății consideră că într-un interval de două săptămâni s-ar putea vorbi despre încheierea epidemiei de gripă în România, fiind așteptat ca trendul descrescător să continue.
„Noi am prezentat cu acuratețe datele pe viroze şi aşa cum am estimat, numărul acestora a început să scadă. În ultima săptămână a scăzut cu 25 la sută, o scădere importantă, de la aproape 140.000 la 100.000. Așteptam ca acest trend descrescător să continue şi odată cu aceasta să se termine şi problemele inclusiv cazurile grave sau decesele să se reducă. Mai suntem în epidemie, dar scăderea aceasta care este destul de rapidă este clar că reprezintă un trend descrescător care va duce în două-trei săptămâni la eliminarea situaţiei de epidemie cu care ne confruntăm. Cred că în două săptămâni cred că putem să discutăm de finalul epidemiei de gripă.”, a precizat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, potrivit news.ro.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Care este situația medicamentelor folosite pentru tratarea virozelor respiratorii?
În săptămânile trecute, medicamentele folosite în tratarea gripei sau virozelor respiratorii erau greu de găsit în farmacii. În acest context, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat că deși la momentul actual este un consum mai mare de medicamente, nu mai există probleme legate de aprovizionarea farmaciilor, mai ales în contextul în care Comisia Europeană a aprobat limitarea
exporturilor unor molecule anti inflamatorii şi antibiotice pentru o perioadă de 3 luni.„Este un consum mai mare decât de obicei, de medicamente. Dacă ne referim la medicamentele pentru viroze respiratorii, am reuşit să obţinem acordul Comisiei Europene pentru limitarea exporturilor unor molecule anti inflamatorii şi antibiotice pentru o perioadă de 3 luni. Nu am în momentul de faţă semne că ar mai exista vreo problemă legată de aprovizionarea cu medicamente”, a adăugat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.