Când se vopsesc ouăle de Paște. În ce interval de timp trebuie să faci asta

Author: Raluca Ionita
Actualizat: 11 apr 2022, 21:57

În ce zile se vopsesc ouăle de Paște

Sursa: unsplash.com

Ouăle de Paște nu se vopsesc oricând. Dacă nu știți exact când trebuie să faceți asta, noi vă spunem în ce interval de timp se înroșesc ouăle.

Nu există Paște fără ouă roșii, iar gospodinele știu foarte bine acest lucru. Vopsitul ouălor nu se face însă în orice zi. Femeile au la dispoziție doar două zile în care pot înroși ouăle. 

În ce zile se vopsesc ouăle de Paște

Săptămâna Patimilor este una încărcată de tradiții și obiceiuri. Unul dintre lucrurile nelipsite din săptămâna de dinaintea Învierii Domnului este și vopsitul ouălor. 

Dacă până acum nu ați făcut acest lucru sau nu știți exact când se înroșesc ouăle de Paște, iată ce spune tradiția: 

  • prima zi în care gospodinele au voie să vopsească ouăle este Joia Mare sau Joia Patimilor, cum mai este cunoscută această zi. 
  • dacă nu aveți timp să înroșiți ouăle joi, mai puteți face asta doar în Sâmbăta Mare. 

Se spune că ouăle vopsite în Joia Mare nu se strică tot anul.

Chiar dacă vreți să vopsiți ouă și în alte culori, aveți grijă să aveți și câteva roșii. Este culoarea obligatorie, pentru că roșul reprezintă sângele vărsat de Iisus Hristos, când a fost răstignit pe cruce, pentru a mântui omenirea. 

Oamenii cred cu tărie că ouăle roșii sfințite au puteri miraculoase. Țin răul și necazul la distanță și ne feresc de boli. La țară, sătenii obișnuiesc să îngroape în grădină un ou roșu sfințit, pentru ca gospodăria să fie ferită de grindină. 

Obiceiul de a vopsi ouăle în culoarea roșie vine de la legenda Fecioarei Maria, care a mers la picioarele Fiului Său, răstignit pe cruce, cu un coș de ouă. Acestea s-au înroșit de la sângele vărsat de Mântuitor. 

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Când a văzut că ouăle s-au făcut roșii, Domnul a spus: ”De acum înainte să faceţi şi voi ouă roşii şi împestriţate, întru aducere aminte de răstignirea mea, după cum am făcut şi eu astăzi”. 

Tradiții și obiceiuri cu ouăle de Paște

În special la sate, oamenii păstrează în continuare tradițiile și obiceiurile din străbuni. Astfel, în dimineața zilei de Paște, se spală pe față cu un ou roșu, pentru a fi sănătoși și frumoși tot anul. 

Cojile de la ouăle vopsite nu se aruncă oriunde, ci pe brazdele din grădină sau de pe câmp. În acest fel, se crede că pământul va fi mult mai roditor. 

Și ciocnitul ouălor se face după anumite reguli. Astfel, persoana care este cea mai în vârstă din casă, de obicei un bărbat, ia un ou roșu și ciocnește un alt ou, ținut de un membru al familiei, nu înainte de a spune: ”Hristos a înviat”!

Partenerul îi răspunde cu ”Adevărat a înviat”! În prima zi de Paște, ouăle se ciocnesc doar cap în cap, iar în cea de-a treia zi, se pot ciocni și pe burtă. 

În Bucovina, tradiția spune că membrii familiei trebuie să se spele pe față cu un ou roșu, dar și cu un ban de argint. După aceea, soțul ciocnește primul ou cu soția. 

În Oltenia, primii care ciocnesc ouăle de Paște sunt copiii. Acest procedeu se face chiar în curtea Bisericii. Înainte de a ciocni ouăle, acestea trebuie rostogolite pe mormintele persoanelor dragi, în semnul crucii. 

Moldovenii au alte tradiții. Aceștia aruncă întotdeauna cojile ouălor roșii pe drum.