Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat când se va începe distribuirea cardurilor de energie, pentru ca prima tranșă de bani, în valoare de 700 de lei, să ajungă în posesia persoanelor eligibile.
Când va începe distribuirea cardurilor de energie
Potrivit lui Marcel Boloș, începând cu data de 1 februarie, cardurile de energie vor începe să fie distribuite. Ulterior, de pe data de 20 decembrie, oamenii vor putea începe să facă plățile pentru facturi.
Pentru plata facturilor, oamenii trebuie să aibă la ei: cartea de identitate, cardul de energie, dar și factura care dovedește plata, împreună cu datoria pe care oamenii o au la furnizorul de energie.
De asemenea, în zilele următoare, cardurile de energie vor ajunge la direcțiile teritoriale ale Poștei Române, pentru a fi distribuite la timp celor patru milioane de români.
„S-ar putea ca, după verificările pe care le facem, după cum se cunoaşte, atât pentru cei care locuiesc împreună la aceeaşi adresă, care sunt fără nomenclator stradal sau cu nomenclator stradal şi nu şi-au creat în cartea de identitate domiciliul sau cei care, prin interogarea bazelor de date ale ANAF, şi depăşesc venitul de 2.000 de lei, e posibil ca, în anumite situaţii, să trebuiască să-i excludem de pe lista de beneficiari. Încercăm ca, până pe data de 15 februarie, să virăm banii la Poşta Română”, a mai declarat ministrul.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Mai mulți români nu vor mai primi cardurile de energie
Miercuri, 25 ianuarie, Poșta Română a început tipărirea cardurilor de energie, însă numărul beneficiarilor a scăzut. Este vorba de sute de români, 527 la număr, care ar fi avut venituri mai mari de 10.000 de euro, ceea ce înseamnă că ajutorul de 1.400 de lei nu ar fi fost justificat.
Marcel Boloș a mai precizat faptul că, în momentul de față, se strâng informații și declarațiile pe proprie răspundere, după care urmează să fie introduse în baza de date a ANAF-ului și situația veniturilor să fie clarificată.
Ministrul Investițiilor a mai precizat faptul că numele celor 527 de persoane a fost șters, pentru că, la locul de consum unde erau înregistrate, venitul mediu pe persoană pe locul de consum era de 10.000
de euro.Potrivit ministrului, acele persoane înregistrau venituri și din alte surse care, ulterior, au fost identificate la ANAF.